Hushållsnära tjänster

Högre rabatt krävs tror Skatteverket

Det ska bli ännu billigare att köpa hushållsnära tjänster, enligt ett förslag som regeringen väntas lägga i höst. Dessutom ska privatpersoner och inte bara firmor kunna anlitas för att göra jobbet. Skatteverket är försiktigt positivt, men tror att det behövs en ännu större rabatt om regeringen vill göra många svartjobb vita.

– Vi tror att det kommer att bli bra, men vi har varit inne på att man kanske ska ge en högre rabatt. På så sätt får den som köper tjänsten också möjligheten att höja ersättningen till den som jobbar så att den får en högre lön och lite mer pengar att betala skatt för, säger Pia Blank rättslig expert på Skatteverket.

Hittills har skatteavdraget för hushållsnära tjänster inte blivit någon succé. Det är därför som regeringen nu vill öka rabatten ytterligare.

Om det nya förslaget läggs fram som planerat så blir lockbetet, den här gången att arbetsgivaravgiften slopas helt. Det betyder att köparen kan hoppa över omvägen via Skatteverket, och det billigare priset märks direkt i plånboken, eftersom tjänsten blir billigare redan vid köpet. Sedan blir det staten, och i förlängningen skattebetalarna, som får stå för pensionspengar och andra sociala avgifter för den anställda.

En annan förändring blir att vem som helst ska kunna anlitas för att göra jobbet. Det behöver alltså inte vara någon som har ett företag.

Trots att regeringen sockrar budet till hushållen ordentligt är det enligt Skatteverket inte säkert att det blir någon succé, den här gången heller. Ett av problemen är att den som gör jobbet inte har något mer att vinna på det nya förslaget, enligt Pia Blank.

– För den som ska göra jobbet innebär förslaget egentligen ingen skillnad alls för rabatten som den som köper tjänsten får är bara på själva arbetsgivaravgiften, medan den som gör jobbet blir beskattad för inkomsten så för den blir skillnaden att den ska betala inkomstskatt, säger Pia Blank.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista