”FN borde få större ansvar i Irak”

Utrikesminister Anna Lindh anser att FN så snart som möjligt ska få en större roll i Irak och att irakierna ska få styra sig själva. I USAs plan för hur uppbyggnaden av Irak ska gå till delas landet upp i tre sektorer, som ska övervakas av styrkor från länderna som stödde kriget. FN får bara ansvara för det humanitära biståndet, enligt USA.
– Vi vill att det så snart som möjligt skapas en irakisk administration så att man så snart som möjligt kan lämna över Irak i irakiska händer och det är viktigt att USA så länge de är okupationsmakt över Irak, sköter landet så att det inte försvårar för framtiden, säger Anna Lindh. – Den här uppdelningen får inte bli en permanent regionuppdelning av Irak. Jag har inte uppfattat det så, utan det är mer praktiska skäl till att man delat på ansvaret. Är det inte att gå vid sidan om FN? – Om det fortsätter är det definitivt att sidsteppa FN, men jag uppfattar det som att man akut vill garantera säkerheten i regionerna nu, säger Lindh. Det handlar inte om att de här guvernörerna ska sitta ett par år framåt. Borde inte FN in redan nu? – Vi tycker att FN ska in så snart som möjligt, men det är svårt för FN att garantera säkerheten, säger utrikesministern. FN skulle då ta på sig ansvaret för ett krig man inte accepterat, men det kan handla om några månader innan FN är på plats.
Willy Silberstein, Rhodos

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".