Svensk-turkisk kurd fängslad i Turkiet

En svenk-turkisk medborgare har dömts till ett års fängelse i Turkiet. Mannen är kurd och vice ordförande i det prokurdiska Partiet för Frihet och rättvisa. Han greps av polis för tre veckor sedan när han överklagade sin fängelsedom. Utrikesminister Anna Lindh säger att mannen än så länge inte velat ha svensk hjälp.
– Han har sagt att han inte vill ha svenskt stöd, men den svenska ambassaden är inkopplas och har kontakt med hans familj för att se om det är något vi kan göra, säger Anna Lindh. Mannen som både har svenskt och turkiskt medborgarskap bor sen några år tillbaka i Turkiet, som han härstammar från. Där kämpar han för ett friare och öppnare Turkiet. År 2001 åtalades han efter att ha hållit ett tal för journalister i Turkiet. I talet argumenterade han för ökade fri-och rättigheter för medborgare i Turkiet i allmänhet och för kurderna i synnerhet. Han greps och sattes i fängelse när han överklagade sin dom i en appellationsdomstol i Ankara. Turkiet är ett av ansökarländerna till EU och landet har vid flera tillfällen undertecknat lagförändringar som stärker medborgares rättigheter. Utrikesminister Anna Lindh säger att mannens fängelsedom återigen visar att den turkiska regeringen inte har kontroll över rättsväsendet. – I det här fallet är rättsväsendet politiskt och inte det fria, demokratiska rättsväsende som vi skulle vilja se, säger utrikesministern. Att mannen också har turkiskt medborgaskap försvårar för svenska UD:s möjligheter att utöva påtryckningar på turkiska myndigheter. På måndag ska hans hustru besöka svenska ambassaden i Ankara för att tillsammans med UD-personal gå igenom förslag till åtgärder för att hjälpa mannen. – Om personen ifråga ändrar sig och vill ha svenskt stöd, är vi självklart beredda att agera i frågan, säger Anna Lindh.
Anna Tibblin Hansson och Willy Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".