Skolorna öppnar i Bagdad

Många skolor runt om i Bagdad öppnade på lördagen för en ny skoltermin på uppmaning av den amerikanska ockupationsmyndigheten. Vår utsände Bengt Therner var med.
De kom lite i omgångar både lärare och elever under förmiddagstimmarna och det var ett kärt återseende i entrén på det Bagdad-college som fortfarande bär Saddam Husseins namn. Det var många skratt och kramar över att ytterligare ett steg togs på den mödosamma vägen tillbaks till ett normalt liv. Glada lärare städar upp Gladast återseende var det mellan den sprallige matteläraren Masar al-Masa och hans sjuttonåriga studenter, mina barn, som han kallade dem. Sällan har jag sett lärare gladare inför en skolstart. – Vi är exalterade som fransklärarinnan sa, trots att det blir ett jobb nästan utan lön för 15 kronor i månaden. Under de här omständigheterna måste vi alla hjälpa varandra, sa hon, och berättade att först skulle man hjälpas åt att städa skolan. Saddamporträtten var redan borta från klassrummen, men det var rejält smutsigt. Hon skulle ge eleverna kärlek och omtanke och därefter börja undervisa. Framtiden bättre än förflutna Flera barn kom spontant och berättade om sina drömmar, som 16-årige Husam Masen, som vill bli ingenjör. Hans dröm för Irak var att framtiden skulle bli bättre än det förflutna. En tredjedel av eleverna kom denna första uppropsdag. Vad som hänt de andra vet man inte. Precis bakom knuten på en av skolbyggnaderna hittade jag fyra stora irakiska missiler på flyttbara utskjutningsramper och vid fotbollsplanen låg mängder av undangömd, livsfarlig luftvärnsammunition. Glad skolstart, men inte utan komplikationer och risker.
Bengt Therner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".