Samma moms bättre för skattemoralen

Riksskatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand vill ha samma moms på alla varor. Det sa han i Ekots Lördagsintervju. Det nuvarande systemet med särskilda moms-satser på till exempel böcker riskerar att urholka folks vilja att betala skatt, anser Mats Sjöstrand.
– Jag skulle vilja att vi hade en enda momssats, precis som vi hade vid den stora skattereformen i början av nittiotalet, säger Sjöstrand. Då får man inga gränsdragningsproblem och allt som krånglar till systemet riskerar att urholka folks vilja att betala skatt. Enkelhet är alltid att föredra om man vill upprätthålla tilltron till skattesystemet. Riksskatteverkets generaldirektör är nöjd med årets deklaration. I morse hade över 600 000 personer deklararet på nätet och Mats Sjöstrand tror att 750 000 kommer att utnyttja möjligheten. På sikt kan pappersutskicken försvinna helt. – På Island har man gett möjlighet att säga att ifrån att man inte vill ha pappersexemplaret av deklarationen, säger Sjöstrand, utan bara deklarera via internet. Schyman skadade skattemoralen Mats Sjöstrand anser, med stöd av enkätundersökningar, att makthavares beteende har stor betydelse för den allmänna skattemoralen. Därför ser han allvarligt på förra vänsterledaren Gudrun Schymans agerande. – Det är klart att Schymanaffären skadade skattemoralen, säger Sjöstrand. Om man haft en kostnad och yrkar avdrag för det ena och det andra och skriver öppet vad man yrkar avdrag för är en sak, men att yrka avdrag för något man inte har betalt för är en helt annan sak, en helt annan sak, poängterar Sjöstrand. Riksskatteverkets generaldirektör har flera gånger på ett sätt som är ovanligt för en opolitisk verkschef, tagit ställning i skattedebatten. Hushållstjänster död fråga Till exempel för några år sen när Sjöstrand ansåg att det vora bra att skattesubventionera städhjälp och andra så kallade hushållsnära tjänster. Men i den frågan har Sjöstrand ändrat sig. – Debatten om hushållsnära tjänster betraktar jag som död, säger Mats Sjöstrand, generaldirektör på Riksskatteverket. Det gjordes en del beräkningar på finansdepartementet och det bedömdes inte vara vårt pengarna. Då är det inget att hålla på med.
Tomas Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".