En ovanlig syn i år.

Skogens röda guld har torkat bort

Det blir ett dåligt lingonår i hela landet, enligt en prognos från Sveriges lantbruksuniversitet. Särskilt ont om lingon väntas det bli i Götaland, säger Göran Kempe vid SLU i Umeå som har sammanställt prognosen. 

– Det ser inte så vidare bra ut. Det tycks bli endast 20 procent av normal tillgång i Götaland och ungefär hälften i Svealand och Norrland.

Hur kan det komma sig att det blir så dåligt?

– Det var mycket torka i speciellt södra Sverige i maj och juni, säger Göran Kempe.

Ett svagt lingonår alltså tror SLU efter att ha kontrollerat över 700 mätytor över landet. Svealand och Norrland ser ändå ut att dra det längre strået med ungefär hälften så mycket lingon som ett genomsnittligt år.

Bäruppköparen Henrik Enberg står på en parkering i Umeå och väger in blåbär. Han tror ändå att lingontillgången blir hygglig.

– Alla som kommer och säljer blåbär till mig. De pratar om lingon och de tror att det kommer att bli ett bra lingonår eftersom blåbärsåret än så länge inte har varit så bra, säger Henrik Enberg.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista