Regn måste tillvaratas bättre enligt forskare. Foto: Gregory Bull/Scanpix.

Ändrat klimat påverkar grundvattnet

Vid det internationella vattensymposiet i Stockholm är det många forskare som vittnar om att nederbördsmönstren har förändrats i många länder. Klimatförändringen väntas leda till mer extrema väderförhållanden och det påverkar grundvattensituationen.

– Institutet arbetar nu med sårbarhetskartering gör grundvatten i hela världen, säger doktor Peter Letitre vid det Internationella grundvattencentret i Utrecht i Nederländerna.

– Det finns oroande tendenser för grundvattensituationen i många länder, säger han.

Sänkta grundvattennivåer beror inte bara på ändrat klimat utan också på ökat befolkningstryck och överexploatering. Men smältande glaciärer påverkar avrinningen och påfyllningen av grundvatten på sikt, enligt Peter Letitre.

– En lösning är att använda ytvatten för att skapa konstgjorda grundvattenreserver, säger Peter Letitre. Det har man till exempel gjort i Kenya.

I Kenya har man fångat upp flodvattnet vid regn på platser där det idag inte finns några grundvattenkällor. Tidigare har regn och flodvatten gått rakt ut i havet.

– Nu bygger man sanddammar som samlar regnvattnet några meter ner i marken, säger Peter Letitre. På så sätt hindras också avdunstning. Hittills har 500 sådana dammar anlagts i Kenya, enligt Peter Letitre.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista