Kriminella skjuter mot varann i Göteborg

På kort tid har det varit flera skottlossningar i Göteborg. Det är kriminella gängmedlemmar som under en dryg veckas tid skjutit mot varandra vid sex till åtta tillfällen. Att kriminella skjuter mot varandra på det här sättet är något som vi får vänja oss vid tror länskriminalens operative chef i Göteborg, Sven Alhbin.

– Tyvärr tror jag att det delvis är något som vi får vänja oss vid. Men vi kan aldrig acceptera det och vi kommer att bekämpa det med all den kraft vi har inom de olika satsningar som pågår och det är en ny regeringssatsning på gång som kommer att tillföra resurser. Då kanske vi kan bli ännu effektivare.

– På kort sikt kommer vi inte att slå ut det här men vi kommer att vara väldigt aktiva i våra försök att begränsa det, säger Sven Alhbin.

Tre personer har blivit skadade i de skottlossningar som på kort tid skett i Göteborg. För en vecka sedan blev en 24-årig gängmedlem skjuten i benet i Kortedala och på Hisingen på tisdagskvällen blev ytterligare två troliga gängmedlemmar skjutna. En träffades i ena armen och benet, den andra blev skjuten i båda benen.

Lägg där till ytterligare fem troliga skottlossningar och Göteborg har en situation som oroar såväl politiker som polis. Tröskeln för att använda dödligt våld verkar ha försvunnit.

– Den har försvunnit fullständigt och när man ser hur det skjut och mängderna av skott som avlossas får man uppfattningen att de lever i en fantasivärld där man inte inser hur farligt det här är, säger Sven Alhbin.

Göteborg har problem med ett flertal kriminella gäng som är etablerade i staden. Men något uppblossande gängkrig vill inte polisen tala om. Istället menar man att det är enskilda medlemmar som bråkar.

– Just i den här konflikten är det vi ser personer som jobbar ihop i lösa former och nätverk.

Vad är det som utlöser skottlossningarna?

– Det är någon form av konflikt och tyvärr är väl orsaken ibland väldigt banala som att man har blivit skymfad, man har en ekonomisk konflikt som man normalt inte löser med skjutvapen, men man gör det här.

Skottlossningarna har fått Göteborgs kommunstyrelse att begära en hearing med polisen om händelserna. Polisen självt har ett flertal pågående förundersökningar som man hoppas ska leda till fällande domar under hösten.

Men det krävs också ett intensivt förebyggande arbete och vapentillgången måste begränsas, säger operative chefen Sven Alhbin.

– Det är ett samhällsproblem som vi får lösa med hela samhällets hjälp, men i dagsläget prioriterar vi den här verksamheten.

Går det att få stopp på det?

– Att få stopp på det vet jag inte om det går. Det går att begränsa men det tar tid och det kostar folk, men det är viktigt att prioritera, säger Sven Alhbin.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista