Förbudet mot importkräftor befaras komma för sent

För snart sex år sedan öppnades Sveriges gränser för import av levande kräftor, trots att nya arter hotar de mycket sårbara kräftorna i svenska vatten. Nu väntar förslag om importstopp om ett par veckor, men Mats Forslund på Världsnaturfonden menar att ändringen kan ha kommit för sent.
– Vi har hela tiden legat på och frågat när ett sådant här beslut kommer, men det har inte funnits något gehör. Det är en väldigt enkel fråga det handlar om och det är en fråga som komma att beröra många människor, då det är många som uppskattar att fånga kräftor, även i framtiden , säger Mats Forslund på Världsnaturfonden. Tidigare hade Sverige mycket stränga importregler för levande kräftor men i september 1997 drogs de bort, med hänvisning till nya regler i samband med EU-inträdet. Kan importera från hela världen Plötsligt gick det bra att importera levande kräftor, inte bara från EU-länderna, utan från hela världen. Det är mer generöst än i övriga Europa. Importen är egentligen liten. Bara någon enstaka procent av svenskarna betala flera hundra kronor kilot för levande kräftor. De flesta köper istället frysta i kartong. – En olycklig import kan slå ut stora delar av kräftbetåndet i Sverige, säger Mats Forslund på världsnaturfonden.
Susan Ritzén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".