Nomineras till EU:s högsta militära befattning. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

ÖB nominerad till toppjobb inom EU

ÖB Håkan Syrén kan få ett nytt jobb. Den svenska regeringen har nominerat honom till posten som ordförande i EU:s militärkommitté.

Det handlar om jobbet som EU:s högste militäre tjänsteman. Ordföranden leder en grupp av EU-ländernas försvarschefer, och ska ge råd om krishantering och om hur konflikter ska förebyggas.

Försvarsminister Sten Tolgfors har på onsdagen officiellt nominerat Syrén som Sveriges kandidat till jobbet i ett brev till militärkommittén.

Håkan Syrén skulle ha suttit som ÖB hela nästa år. Får han det nya jobbet kommer han inte att sitta hela tiden ut som ÖB, formellt tillträder han i så fall som ordförande i EU:s militärkommitté i november 2009.

Håkan Syrén har varit ÖB sedan 2004. Det har spekulerats länge i att han skulle få sparken.

Han har dragit på sig regeringens missnöje för att försvaret har svårt att sköta sin ekonomi.

Han krockade också med regeringen i våras när han gick emot politikerna i försvarsberedningen om vilken hotbild som egentligen finns mot Sverige.

Men något förnedrande avsked är det inte som drabbar Håkan Syrén. Jobbet som ordförande för EU:s militärkommitté är mycket prestigefyllt.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista