Svenskt bistånd i bankskandal i Mocambique

Svenska skattebetalare har med miljonbelopp i biståndspengar varit med och betalat förlusterna i en stor bank-och korruptionsskandal i Mocambique. Det har Ekot tidigare berättat om. Nu ligger ytterligare 100 miljoner kronor och väntar på att betalas ut till Mocambique.
En del av de pengarna kommer i så fall också att användas för att täcka svinnet i bankskandalen. Miljardsvinnet i bank- och korruptionshärvan i Mocambique måste täckas med pengar ur landets egen budget. Och hälften av den budgeten betalas med bistånd från utlandet, bland annat från Sverige. 100 miljoner kronor i år I år är det tänkt att ytterligare 100 miljoner kronor av svenska skattebetalares pengar ska gå direkt in i Mocambiques budget. Och med det också till räddningen av skandalbankerna. Pengarna komemr betalas ut Mycket tyder på att pengarna kommer att betalas ut, inte minst efter de samtal som Mocambiques president Joauqim Chissano hade med statsminister Göran Persson i Stockholm nu i april. Större försiktighet i år Men på utrikesdepartementet är man mån om att ge intrycket av att Sverige nu ändå är försiktigare med de här pengarna än tidigare. Kanslirådet Stefan Isaksson: - Vår förhoppning är att vi ska få bättre insyn i banksystemet och hur det fungerar i Mocambique. På den basen kommer regeringen sedan ha möjlighet att fatta ett beslut, säger Stefan Isaksson, kansliråd på Utrikesdepartementet. IMF följer utvecklingen Världsbanken och den internationella valutafonden, IMF, har de senaste veckorna haft experter i Mocambique som försökt följa utvecklingen i banksvindeln. Det de rapporterar ska alltså användas som underlag för ett svenskt beslut om ytterligare 100 miljoner kronor i bistånd. Lån utan säkerheter Det som gör banksvindeln så känslig är att de försvunna pengarna, över 3 miljarder kronor, till stor del har lånats ut utan säkerhet till folk som har kopplingar till det socialistiska regeringspartiet Frelimo. Regimen utreder inte Regimen och det korrumperade rättsväsendet har hittills inte visat något större intresse för att reda ut härvorna och ställa ansvariga till svars. Däremot har en journalist och en bankinspektör som försökt undersöka bankaffärerna blivit mördade. Använda bistånd som påtryckning I biståndsvärlden finns det röster som anser att man ska använda biståndet som påtryckning mot regeringen i Mocambique, och hålla inne med det så länge den inte på allvar tar itu med korruptionen. Andra hävdar att ett omprövat bistånd skulle slå orimligt hårt mot de fattigaste i landet. Mocambique är sedan länge ett av Sveriges favoritbiståndsländer. Förra året fick Mocambique totalt 500 miljoner kronor i bistånd från Sverige.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".