Politiska fångar frigivna i Burma

I Burma har 21 politiska fångar frigivits. Den hårdföra militärregimen som under många år förtryckt all opposition sa också att detta ska ses som ett steg på vägen mot flerpartistyre.
Någon större vilja att demokratisera, några särskilt tydliga tecken på mildare tyglar har inte märkts i Burma under de senaste åren. Därför är det anmärkningsvärt att militärjuntan som styrt sedan 1988 talar om demokrati i dag i anslutning till frigivning av politiska fångar. Tal om demokrati trendbrott Under årens lopp har politiska fångar återfått sin frihet, men det har oftast skett utan att militärregimen sagt något om demokratisering. I fredags frigavs tre namnkunniga politiska fångar och under söndagen kom beskedet om att ytterligare 18 av de politiska fångarna i överfyllda fängelser frisläppts. Tolv av dem tillhör Aung San Suu Kuyis Nationella demokratiska rörelse. FN beräknar att 1 400 politiska fångar finns i Burma. Militärregimen anordnade allmänna val 1990. I det valet segrade Aung San Suu Kyis parti, men militärjuntan ogiltigförklarade valresultatet. Tusentals av hennes anhängare fängslades. Samtal om försoning utan resultat Sedan år 2 000 har regimen haft samtal med Aung san Suu Kyi om försoning och återgång till demokrati, men samtalen har inte lett någonstans. Under långa perioder har Suu Kyi tvingats vara isolerad, i husarrest i sin villa i huvudstaden Rangoon, men för närvarande är hon fri att resa i landet. Varje resa hon gör är emellertid bevakad och störs ofta av regimens provokationer. FN:s sändebud för mänskliga rättigheter Paulo Pinheiro anklagade för ett par månader sedan militärtjuntan för att avlyssnat ett samtal han hade med en av de politiska fångarna. Han lämnade då omelbart Burma och förklarade att FN saknade förtroende för regimen.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".