Reumatiker kräver ersättning för utdragna tänder

Ett stort antal svenskar med reumatism fick sina tänder utdragna på 50-talet. Läkarna trodde att sjukdomen skulle avta på det sättet, men istället har det orsakat lidande och stora kostnader. Nu kräver Reumatikerförbundet staten på ersättning för de drabbade.
En av de drabbade är Ann Ingemansson i Lund. Som tonåring hade hon värk i armar och ben. Läkarna misstänkte ledgångsreumatism och drog ut hennes tänder. – Det har ju efteråt visat sig att jag hade ju ingen ledgångsreumatism. Men i något slags förebyggande syfte drog man ut tänderna. Det var ett ingrepp som mer eller mindre har invalidiserat mig. Ann Ingemansson har insjunkna käkar och svårt att äta. Det har också varit en skam att inte ha egna tänder. Men varken hon eller hennes mamma ifrågasatte ingreppet då på 1950-talet – Det en läkare sa på den tiden var det ingen som sa emot. Så var det tyvärr under den så kallade folkhemstiden. Oklart hur många som fick tänderna utdragna Hur många som blev av med sina tänder på det här sättet är oklart. Men av de som fortfarande lever har reumatikerförbundet kontakt med ett 20-tal. Och snart ska förbundet lämna sina ersättningskrav till socialdepartementet. Det finns ett samband mellan infektioner och reumatism, enligt reumatologer och på 1950-talet var det en vedertagen behandlingsmetod att sanera munhålan, som det kallades. Men att dra ut tänderna hjälpte inte någon, vad reumatikerförbundet vet. Trots det gjordes ingreppen i god tro och därför går det inte att hävda att personerna utsatts för felbehandling. Kraven gäller bara att även de som inte fyllt 65 ska omfattas av tandvårdsförsäkringen för äldre och att framtida tandvård ska bekostas för de drabbade. Det säger förbundsombudsman Elsemarie Bjellqvist. – Vi vill att de i fortsättningen ska få ersättning för den tandvård de behöver när de behöver till exempel nya proteser. Men ni har inga krav på ersättning för det lidande de utsatts för? – Vi tror intre det är en framkomlig väg, säger Elsemarie Bjellqvist, Reumatikerförbundet.
Gunilla Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".