Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mänskliga rättigheter i Uzbekistan i fokus

Ett kontroversiellt och av människorättsorganisationer kritiserat möte äger under söndagen rum i den forna sovjetrepubliken Uzbekistan. Det är den Europeiska utvecklingsbanken som hamnat i skottgluggen efter att ha valt att hålla sitt årliga möte i Uzbekstan, ett land där brotten mot mänskliga rättigheter bara ökar.
Uzbekistan är ett av de värsta länderna i forna Sovjetunionen när det gäller brott mot mänskliga rättighet och brott mot yttrandefriheten, sa nyligen en västdiplomat till mig. I dag finns cirka 6 500 politiska fångar i landet, många av dem har utsatts för tortyr och en hel de dödsfall har rapporterats i samband med tortyren av de politiska fångarna. Det värsta är att situationen blir allt värre, samtidigt som den uzbekiska regimen får allt mer stöd från väst, framför allt från USA. Uzbekistan ställde upp på USA:s sida i kriget mot grannlandet Afghanistan och tillät amerikanska trupper i Uzbekistan. Sedan dess tycks västländerna vilja glömma, eller i alla fall blunda för vad som händer i landet, hävdar flera internationella människorättsorganisationer. Trots alla rapporter om allt högre grad av förtryck mot alla som uppfattas som oppositionella i det huvudsakligen muslimskbefolkade Uzbekistan. Därför kritiseras i dag också den Europeiska utvecklingsbanken för att ha valt Uzbekistan som det land där man valt att hålla sitt årliga möte dit hundratals biståndsrepresentanter, affärsmän och frivilligorganisationer bjudits in. I och med att mötet nu äger rum måste den Europeiska utvecklingsbanken sätta extra hårt tryck på den uzbekiska regimen sa i dag Kenneth Roth, chefen för den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch. I dag väntas den uzbekiske presidenten Karimov, på Europeiska utvecklingsbankens uppmaning, erkänna att det förekommmit tortyr i de uzbekiska fängelserna och ta avstånd från detta. Men frågan är vad ett sådant erkännande har för betydelse när det samtidigt kommer rapporter om att myndigheterna inför det här mötet gripit och trakaksserat hundratals oppositionella och varnat dem för att hålla demonstrationer under mötet. En av de som gripits hävdade efteråt att han utsatts för tortyr. Från uzbekisk sida tycks man vilja säga: jodå, vi ska bättra oss så ge oss pengarna. Men därefter kunna fortsätta som om ingenting hänt, nu när man har USA aom bundsförvant och beskyddare.
Vladislav Savic, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".