Borgerlig oenighet om hur sjuktalen kan minskas

De borgerliga partierna är oeniga om hur de ska komma tillrätta med de mycket höga kostnaderna för ohälsan i arbetslivet. Det framgår av de borgerliga partiernas alternativ till regeringens budget som presenteras under måndagen.
Sjukförsäkringen kostar över hundra miljarder kronor per år. Men någon gemensam borgerlig lösning på problemen finns inte. De borgerliga partierna är oeniga om hur problemet med det stora antalet långtidssjukskrivna ska kunna lösas. Partierna har diskuterat att lägga fram ett gemensamt förslag men har inte lyckats komma överens. Centerpartiet vill till exempel att en ny myndighet bildas för att ta över och ersätta de nuvarande myndigheterna som sköter sjukskrivning, arbetslöshet och arbetsskadeförsäkring. Lena Ek är centerns ekonomiska talesman: – Det skulle vara bra om vi kunde slå ihop systemen för arbetsskada, arbetslöshet och sjukdom så att manskapar en trygghetsförsäkring som gäller under den tid man är i arbetslivet. Lena Ek anser att förslaget om en myndighet för alla typer av frånvaro från arbetslivet skulle förhindra att den enskilde hamnar mellan stolarna utan hjälp att komma tillbaka i arbete. Idag är den risken stor menar hon: – Som det är nu är det ohållbart. Det blir krångligare, dyrare och svårare för var dag som går. Lena Ek och Centerpartiet får inte stöd hos de andra borgerliga partierna. Folkpartiet är närmast. Men den ekonomiska talesmannen Karin Pilsäter säger att det behövs en stor överenskommelse över blockgränsen för att komma åt problemet. Folkpartiet vill att socialdemokraterna ska ställa upp på en uppgörelse om sjukförsäkringen precis som skedde med det nya pensionssystemet, säger Karin Pilsäter. Har eget förslag Kristdemokraterna ställer inte upp varken på folkpartiets eller centerns förslag. Kristdemokraterna vill satsa på en friskförsäkring som ska ersätta de nuvarande olika försäkringarna. Kristdemokraterna betonar sin hjärtefråga om att det ska ges möjlighet att för föräldrar att vara hemma med barnen och föreslår också att försöket mer friår ska permanentas. Moderaternas ekonomiske talesman Fredrik Reinfeldt säger till Ekot att det är att börja i helt fel ände att slå ihop myndigheterna som har hand om sjuka och arbetslösa. Fredrik Reinfeldt framhåller det vanliga moderata argumentet att skatterna först och främst måste sänkas så att det lönar sig bättre att arbeta. Moderaterna vill också försvåra för folk att leva på bidrag, samt skapa förutsättningar för en rörligare arbetsmarknad. De borgerliga partierna kommer idag alla med förslag på hur sjukskrivningstalen ska kunna minskas, men svagheten är att de inte har lyckats komma överens om något gemensamt förslag.
Erik Ridderstolpe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".