Attentatsplatsen undersöks.

Nytt attentat i Pakistan med många döda

För andra gången i veckan har Pakistan drabbats av en allvarlig attack. Den här gången sprängde sig två självmordsbombare till döds utanför en vapenfabrik i en stad nära Islamabad. Minst 57 människor dödades och ett sjuttiotal skadades.

Det är de pakistanska talibanerna som står bakom dådet, hävdar i alla fall en av deras talesmän. De två självmordsbombarna var tydligen ute efter att skapa så stor skadegörelse som möjligt.

De valde att detonera sprängladdningarna med en minuts mellanrum just när arbetarna vid en av vapenfabrikerna i staden Wah, cirka 3 mil från Islamabad, avlutade sitt skift och nästa skift var på väg in till fabriken.

Enligt talibanernas talesman i Pakistan, Maulvi Umar, var detta svaret på den pakistanska arméns attacker i de nordvästra delarna av Pakistan, där islamisterna har starka fästen. Enligt den pakistanska militären har fler än 500 rebeller dödats under de två senaste veckorna.

Det här kommer samtidigt som landet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris.

Den tidigare presidenten Musharraf avgick eller tvingades bort i början av den här veckan.

Samtidigt ser det ut som om de två största regeringspartierna nu börjat en kamp sinsemellan efter Musharraf och det talas om att koalitionen kommer att spricka rent formellt i morgon.

 

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista