Powell ifrågasätter fånglägret på Guantanamobasen

USA:s utrikesminister Colin Powell kritiserar nu sin kollega Donald Rumsfeld för sättet att hantera frågan om fångarna på Guantanamobasen på Kuba. Powell uppmanar Pentagon att påskynda behandlingen för att avgöra vilka av de över 600 fångarna som kan släppas.
Det är i ett skarpt formulerat brev till sin kollega försvarsminister Donald Rumsfeld, som Colin Powell ifrågasätter USA:s fångläger på Guantanombasen och efterlyser en snabbare behandling för att avgöra vilka fångar som kan släppas. Powell hänvisar till kritik från länder som Storbritannien, Spanien och Sverige, vars medborgare hålls på Guantanamobasen, och han skriver i brevet att USA:s agerande gör det svårare att vinna internationellt stöd för kriget mot terrorismen. För knappt två månader sedan, förklarade ett amerikanskt sändebud att den svenske medborgaren som hålls på Guantanamobasen, Mehdi Mohammed Ghezali, inte kan friges eftersom han inte samarbetar tillräckligt under förhören och USA därför inte kan avgöra om han utgör ett hot eller inte. Godtas inte av svenska regeringen Den svenska regeringen godtar inte USA:s förklaring, utan anser att svensken ska släppas så länge det inte finns någon rättslig grund för att hålla kvar honom. Människorättsorganisationer har vid upprepade tillfällen kritiserat USA:s fångläger på Guantanamo och i förra månaden, när det rapporterades att pojkar mellan 13 och 16 också hålls på basen, krävde flera grupper att alla minderåriga omedelbart skulle släppas. Utrikesminister Colin Powells brev till Donald Rumsfeld måste också ses inom ramen för den maktkamp som pågår mellan de båda Bushministrarna, där diplomaten Powell i vissa kretsar stämplats som en förlorare efter kriget mot Irak medan Donald Rumsfeld kunnat ta åt sig äran av det snabba och relativt smärtfria störtandet av Saddam Hussein.
Cecilia Uddén, Chicago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".