Färre söker asyl i Sverige

Antalet asylsökande som kommer till Sverige minskar. Det visar siffror från Migrationsverket. Det gör att verket troligen kommer ändra sin prognos för hela året.
I april var det 1 900 som kom hit. Det är drygt 500 färre än i april förra året. Räknar man antalet som kommer hit är siffrorna för februari och mars det lägsta sedan i somras. Det är visserligen normalt att färre kommer hit under våren än under sommaren och hösten, men den här gången tror Migrationsverkets generaldirektör Lena Häll Eriksson att nedgången är bestående. – De grupper som minskar är framför allt bosnier och irakier, och tar man gruppen irakier så har vi en helt ny situation i Irak. Saddams fall är alltså en anledning till att antalet asylsökningar minskar. Färre har nämligen kommit hit från Irak under våren. En annan orsak är alltså att det är färre asylsökande från forna Jugoslavien. Under hela förra året kom ungefär 33 000 asylsökande till Sverige. Även i år är prognosen 33 000. Men den prognosen kommer troligen att skrivas ner med ett par tusen personer. – Konsekvenserna på längre sikt är att vi inte behöver ha alla de platser vi i dag har i mottagningsverksamheten utan kan säga upp ett antal lägenheter. Men framför allt kan vi korta handläggningstiderna då personalen får en rimligare arbetssituation, säger Migrationsverkets generaldirektör Lena Häll-Eriksson.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".