Irakiska barnhemsbarn försvunna efter kriget

I Irak är flera föräldralösa barn spårlöst försvunna sedan de under kriget i skräck flydde från barnhemmen. Ingen har under alla år av krig och sanktioner i Irak farit så illa som barnen, och det gäller framförallt de föräldralösa barnen.
Skrällande arabisk popmusik ur en cd-spelare, lindring för själen för ett gäng föräldralösa irakiska barn som fördriver en sysslolös dag på det utplundrade barnhemmets cementgolv. Dessa är de lyckligt lottade som hittat hem hit igen. En av dem är Saed, en tolvång som varken mamma eller pappa ville veta av och som därmed hamnade här på barnhemmet i en av Bagdads förorter. – Det här är nu mitt hem och alla här är min familj. På bombning följde plundring Men hans familj har krympt. Barnen har farit illa av kriget. Bombningar i närheten var skräckinjagande och än värre var plundringsvågen som inte ens barnhemmet kom ifrån. Fönster, dörrar, elkablar, sängar stals och medicinförrådet stacks i brand. Barnen flydde, en del ända till Basra. Av 160 barn är 105 fortfarande försvunna. Flickorna får jag inte tala med. Jag ser bara deras ögon genom en springa i en filt uppspikad för en dörr. Men det berättas att de under sin flykt har utnyttjats sexuellt och att en av dem är gravid. Unicef och en muslimsk församling vakar nu över barnen, som beskyddas också med vapen. Inte ens barnhemsbarn går säkra i detta upplösta samhälle som i många avseenden sjunkit ner i djupaste u-landsmisär. En av pojkarna berättar att han har en dröm om natten: – Jag vill resa runt jorden, speciellt lämna Irak och resa till Libanon. Varför till Libanon? –: Jag har hört att det är ett vackert land.
Bengt Therner, Bagdad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".