Presidenten talar i Suchumi. Foto: Vladimir Popov/Scanpix.

Utbrytarrepubliker kräver erkännande

Tiotusentals människor samlades på torsdagen i centrum av Suchumi, huvudort i utbrytarrepubliken Abchazien för att kräva att Ryssland erkänner området som självständig stat. Detta samtidigt som den ryska armén fortsätter att dra tillbaka trupper från Georgien, om än inte fullständigt.

För oss är Rysslands inställning viktigast och det som hände i Sydossetien kan också hända oss. Därför vill vi ha självständighet och fungera som två likvärdiga grannar.

Det förklarade utbrytarrepubliken Abchaziens president vid det möte som hållits i huvudorten Suchumi under torsdagen, ett möte med krav om självständighet och att Ryssland erkänner områdets suveränitet.

Det ryska parlamentet har extrainkallats och ska ta upp frågan på måndag.

En grönvitrandig flagga med en röd hand i vänstra hörnet draperade den abchaziska regeringsbyggnaden i centrum. Det internationellt ej erkända området har stora förhoppningar på ryskt stöd. Mötet har direktsänts i rysk tv hela dagen, liksom det som precis börjat i den sydossetiska huvudorten. Samma krav där, men också plakat med ”vi vill ha fred”.

En fred som bara stark rysk militär närvaro kan garantera, anser sydossetierna och abchazierna. Så den trupptillbakadragning som ska vara klar senast fredag är inte fullständig.

En sju kilometer bred buffertzon inne i Georgen ska rysk militär bevaka. Men tecken finns också på att det blir fortsatt rysk närvaro längre in i Georgien. I hamnstaden Poti vid Svarta havet finns rysk militär som byggt vägspärrar.

Den ryska generalstaben förklarade idag att det krävs rysk övervakning för att hindra nya georgiska aggressioner.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista