Sten Tolgfors

Tolgfors kommenterar inte försvarskrav

Försvarsminister Sten Tolgfors vill att försvaret blir snabbare på att mobilisera. Men om det också ska få kosta mer pengar, som utbildningsminister Jan Björklund öppnade för i Ekot på onsdagen, vill inte Tolgfors kommentera.

– Som försvarsminister vill jag ju alltid värna om de allra bästa förutsättningarna för min verksamhet. Men det som nu pågår är en intern diskussion inom regeringen som är långt ifrån avslutad om den samlade budgeten. Det är i det sammanhanget som jag tar den diskussionen.

Var det fel av Jan Björklund att säga det han gjorde i Ekot i går?

– Nej, jag har ingen anledning till kritik mot någon. Jag tycker alltid det är bra när försvarspolitik och försvarsfrågor diskuteras. Däremot är det just nu som budgetprocessen pågår och den måste fullföljas internt inom regeringen innan vi har några besked att lämna.

Behöver försvaret mer pengar?

– Det jag tycker är viktigt att lyfta fram i dessa tider är att vi måste ha ett mer tillgängligt och snabbare försvar. Vi har nu sett en situation i Europas närhet där ett helt krig har utspelats inom en veckas tid, alltså en mycket snabb upptrappning. Samtidigt ser vi att som Sveriges försvarspolitik hittills har varit så har vi ställt krav på att vi ska få fram 10 000 man inom ett år.

Betyder inte det att det kostar bra mycket mer pengar om man ska kunna vara så snabb som du säger?

– Man måste i varje fall använda pengarna med inriktning på det. Men de här frågorna är precis de som vi arbetar med inför den inriktningsproposition om framtidens försvar, framtidens uppgift, som vi kommer att presentera i slutet på det här året, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista