Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsbrandflyg saknas på många håll i sommar

De flesta län i landet kommer troligen få klara sig utan skogsbrandflyg i sommar. När Räddningverket förra året beslutade att inte längre finansiera flyget, hoppades man att skogsägarna skulle betala, men så har det inte blivit.
- Skäl till det, som man anför från skogsägarsidan, är att allemansrätten gör att många människor vistas i skogen. Och det är klart att människor också är anledningen till att det brinner i skogen. Vi trodde att skogsägarna kanske skulle ha lite större intresse. Men det har man inte haft, säger Lennart Larsson på Räddningsverket i Karlstad. Sedan i slutet av 50-talet har skogsbrandflyget finansierats av staten, men så kommer det inte att bli i år. Brist på pengar har gjort att Räddningsverket inte längre vill vara med och betala för flyget. På Räddningsverket hade man hoppats att skogsägarna skulle vilja vara med och betala, men så har det alltså inte blivit. I stället blir det nu kommunerna i varje enskilt län som får betala. Men än så länge är det bara klart i tre av landets 21 län. Det gäller Värmland, Dalarna och Kalmar län. På andra håll i landet pågår diskussioner. I exempelvis Jönköpings län hoppas räddningschef Hans Sjödin i Vaggeryd, som jobbar med frågan, att det kommer att bli flyg i någon form även i sommar. Och det lutar åt att det blir den kommunala rädnningstjänsten som får stå för notan. - Vi kanske, på något vis, kan gå in och delsponsra det hela så att vi får några flygningar vid extremt torr väderlek. Är det viktigt med skogsbrandflyget? - Ja, det tycker vi absolut. Speciellt när vi har längre, torra perioder. Och även efter åskväder så man kan gå upp och titta så att det inte har hänt någonting ute i skogen. Men det är alltså bara ett fåtal län som har klart med skogsbrandflyg inför sommaren. Och enligt Lennart Larsson på räddningsverket hoppas många län fortfarande att staten kommer att ta ansvaret för flyget, men så kommer det inte att bli: - Inför det här året är det helt uteslutet. Jag utgår från att även från politiskt håll har man sagt sista ordet. Och det är att staten inte tänker ta något ansvar för detta.
David Svanberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".