Agneta Larsson och Berit Planting-Berggren.<BR> Foto: Anna-Karin Front/SR.

Utredningsplats slussar långtidssjuk åter

Landstinget i Jönköping har haft framgång med rehabilitering av långtidssjukskrivna, genom att skapa särskilda utredningsplatser där sjukskrivna får arbetsträna. Sedan bedöms det om han eller hon kan komma tillbaka till arbetet.

– Vi ska bedöma deras förmåga att fungera i ett arbetslag som de har gjort tidigare, säger undersköterskan Agneta Larsson är handledare på en av Jönköpings utredningsplatser.

Hur upplever de det att gå under bedömning?

– Jag tror att de under den första tiden kan uppfatta det som ganska jobbigt, men sen har vi ett så pass bra arbetsklimat så att de ganska snart är inne i det och ingår i hela arbetsgruppen och det fungerar jättebra, säger Agneta Larsson.

Utredningsplatserna som man tagit fram är olika avdelningar inom landstinget i Jönköpings län, där cheferna och speciella handledare utbildats kring rehabiliteringsfrågor. Den långtidssjukskrivne får vara där som en vanlig medarbetare under tre månader o under den tiden ska det bedömas om han eller hon kan klara att börja jobba igen. Berit Planting-Berggren jobbar också som handledare.

– Man tittat på hur de fungerar i grupp och om de orkar arbeta en hel dag, om det kan bli konflikter, kan komma i tid till sitt jobb. Alltså, någon måste ju vara ärlig och prata med dem om vad det är som man kan se som ett bekymmer. Aldrig får de ju aldrig tid att tänka efter och förstå varför det inte har fungerat förut, till exempel.

Genom bland annat den här satsningen på särskilda utredningsplatser har landstinget i Jönköpings län fått ner långtidssjukskrivningarna med närmare 20 procent. Och landstinget har också blivit tydligare med att om det inte går att jobba kvar så kan det bli uppsägning.

Hittills i år har ett tiotal anställda sagts upp, men fått hjälp till ny sysselsättning.

Det är alltså öppenhet och ärlighet mot den sjukskrivne som är några av ledorden. Och det kan innebära att som handledare faktiskt förorda att en person sägs upp.

– Det är klart. Skulle man få göra en bedömning att det här inte fungerar, då måste man ju vara ärlig och säga det.

– Det skulle kännas svårt, men då är vi flera som kan prata oss samman och ta ställning. Man gör inte det ensam.

– Vi har ju också, som du säger, våra arbetskamrater. De har ju också ögon och öron och vi jobbar tillsammans med de här personerna, säger Berit Planting-Berggren och Agneta Larsson på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

Anna-Karin Front
anna.karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista