FRA: C-förslag möjligt att genomföra

Efter centerpartiets förslag om att Försvarets radioanstalt inte ska få spana på svenskar ställs nu frågor om hur ett sådant förslag skulle kunna genomföras. FRA tror dock att förslaget är genomförbart.

– Det handlar inte om svenska medborgare som det kan handla om i andra länder. Det handlar om att det finns en viss möjlighet att spana på personer som finns i Sverige. Det är den möjligheten som vi stänger med det här förslaget till dess vi har utrett frågan djupare, säger Staffan Danielsson, talesperson i försvarspolitiska frågor för centerpartiet.

Men betyder det att man skulle kunna sitta i Stockholm och planera en terrorattack på riksdagshuset utan att FRA får spana då?

– Ja, det innebär det. Så är det redan i dag för i dag får FRA inte spana i kabelnätet, vilket man gör i andra länder. Men oppositionen vill att staten ska förhindras att spana i all kabeltrafik över Sverige. Så det blir ingenting alls med deras förslag.

Regeringspartierna ska i höst försöka hitta förslag på hur integritetsskyddet ska kunna öka när det gäller den så hett omdebatterade signalspaningen. Dagens förslag från centerpartiet kan ses som en början på den diskussionen.

Och rent tekniskt skulle det nog kunna gå. Det säger Mats Nordqvist som är chef för access och dataflöde på FRA.

– Vi har inte studerat det här jättenoga, men vi använder den typen av teknik för att filtrera bort oönskad trafik redan i dag. Hundraprocentiga garantier kan man inte lämna, men jag tror att med väldigt stor säkerhet kan man göra ungefär så som man har föreslagit, säger Mats Nordqvist.

I de flesta fall är det alltså möjligt att på teknisk väg utesluta telefon- och datatrafik från Sverige.

Men varför är då svenskarnas integritet viktigare att skydda än andras?

– Det har en viktig integritetsaspekt även vid spaning på internationell trafik, men debatten har handlat om när vi i Sverige tryggar vår säkerhet vill inte vi som använder telefoner och datorer i Sverige löpa risken, ens marginellt, kunna träffas om vi håller på med yttre hot. Debatten har handlat om detta. Jag står för att det tyvärr behövs signalspaning som världen ser ut. Den behöver regleras mycket noga, men den behövs, säger Staffan Danielsson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista