Ökad konkurrens påverkar Postens vinst

Posten, som är på väg att gå ihop med den danska Posten, redovisar ett resultat för det andra kvartalet som visar på en lite lägre vinst nu än under det andra kvartalet 2007. Minskande volymer och ökad konkurrens fortsätter att pressa Posten.

– Posten är ju ett företag som sysslar med en grundläggande service genom att förmedla meddelanden och förmedla paket och försändelser. Sedan finns det ett nytt inslag som kallas informationslogistik och som innebär att man sammanställer all elektronisk information som finns spridd ute i rymden och koncentrerar den och dokumenterar den på papper som man skickar ut och som kunder fortfarande vill ha i väldigt stor utsträckning. Jag skulle säga att posten bedriver en verksamhet som både är kundnyttig och samhällsnyttig, säger Postens vd Lars G Nordström.

– Vad gäller resultatet är det ingen överraskning att den så kallade meddelandeverksamheten går ned, fortsätter han. 

Vinsten före skatt blev 564 miljoner kronor, jämfört med 588 miljoner samma period 2007. Och för första halvåret blev vinsten 1,2 miljarder, 16 procent lägre än 2007.

Det är ju stor osäkerhet just nu om hur konjunkturen utvecklas, och det påverkar förstås Posten också.

Den ökande konkurrensen från stora spelare ska mötas med sammanslagningen med danska Posten. Det var upplägget när affären presenterades den 1 april.

Sedan gick det ett par månader och Postens vd Erik Olsson fick mycket överraskande sparken av styrelsen och Lars G Nordström som hade avgått från jobbet som vd för Nordea kallades in i all hast.

Svenska staten skulle äga 60 procent och danska staten resterande 40 procent tillsammans med riskkapitalbolaget CVC Capital Partners i Luxemburg, som köpt in sig i redan delprivatiserade danska Posten.

Det är om CVC:s andel i den nya samanslagna svensk-danska Posten som striden står just nu och värderingen av den posten.

– Ambitionen är att vi ska kunna starta 1 januari nästa år och vi startar gärna springande. Ju mer som är klart så tidigt som möjligt, desto enklare blir det, säger Lars G Nordström.

Hur är det med ditt eget mandat, hur långt sträcker det sig?

– Ja, mitt eget mandat är till att börja med fullt. Jag är vd och gör det en vd ska göra. Hur långt det blir får vi väl se men det är uttalat, även från min sida, att det är på ganska kort sikt. Det gäller att få fusionsprocessen ska vi säga på spåret och sedan får någon annan ta över vd-skapet, säger Postens vd Lars G Nordström.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista