Blandade signaler om räntan

Frågan om Riksbanken ska ta till en eller flera räntehöjningar för att hålla tillbaka den stigande inflationen fick på torsdagen nytt bränsle efter ett uttalande från Svante Öberg, utpekad som en av riksbanksledningen så kallade räntehökar.

Öberg varnar för kommande prisökningar, men tonar samtidigt ned behovet av flera räntehöjningar.

– I stora drag kan man säga att den bild vi hade i början av sommaren fortsätter. Tillväxten i Sverige och internationellt mattas av och inflationen är hög och till och med stiger, som vi hade räknat med.

Är det någonting som har blivit sämre än vad ni räknade med?

– Ja, det kan man säga. Tillväxten under det andra kvartalet var lägre än vad vi räknat med, å andra sidan så har inflationen varit någon tiondel högre än vad vi räknat med. Den är uppe i 4,4 procent nu och det är det högsta den varit på sedan mitten av 1990-talet. Däremot så har olje- och råvarupriserna sjunkit och det kan leda till att inflationen dämpas framöver.

Det ekonomiska läget ser i stort sett ut som i juli, då Riksbanken fattade beslut om att höja räntan till dagens nivå på 4,5 procent. Men Riksbanksledningen var då oense om hur räntan skulle behöva ändras framöver.

Svante Öberg tillhörde de så kallade räntehökarna och varnade för att räntan kan behöva höjas två gånger till under hösten.

Men efter dagens tal av Svante Öberg tolkar marknaden honom som om han mjuknat något då han bland annat konstaterar att lägre oljepriser kan leda till lägre inflation.

Så här säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB om Svante Öbergs tal.

– Svante Öberg tillhör ju den del av direktionen som sagt att han vill att räntan ska höjas två gånger till. Möjligtvis kan man säga att det här är en lite mer balanserad bild som han nu kommunicerar

Vad betyder balanserad i det här sammanhanget?

– Att det inte är skrivet i sten att Riksbanken kommer att höja räntan i början av september, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista