Sverigedemokrater driver s-förslag

Trots att socialdemokraterna i Göteborg stödjer ett projekt som syftar till att hjälpa invandrare att återvända till sina ursprungsländer, har socialdemokrater i andra kommuner inte givit stöd åt samma typ av idé. Anledningen är att sverigedemokraterna driver förslaget i de kommunerna.
Kennet Sandberg är sverigedemokrat i Kävlinge, en av de kommuner som har sagt nej till förslaget: – Många av de som tvingats fly hit när en önskan om att återvända till sina hemländer. Då tycker jag att de ska få signalen att vi är beredda att hjälpa dem. Sverigedemokraterna har lagt fram nästan identiska motioner i sju kommuner runt om i Sverige. I Kävlinge, Orsa, Kristinehamn, Trollhättan, Karlskrona, Landskrona, Malmö. Sverigedemokraterna föreslår att kommunerna ska samarbeta med frivilligorganisationer och andra kommuner för att förmå invandrare att flytta tillbaka dit de kommer ifrån. Brett stöd i Göteborg Sverigedemokraterna hänvisar till ett projekt i Göteborg som har pågått i flera år, där ett hundratal människor som inte haft svenskt medborgarskap fått hjälp med att starta företag och på så vis åter etablera sig i sina hemländer. Den här verksamheten har ett brett politiskt stöd i Göteborg. Hittills har Sverigedemokraternas förslag fått ett obefintligt stöd. I Kävlinge kommun till exempel, röstades det ner, med den uttryckliga motiveringen att det var rasistiskt. Det är inte konstigt att det uppfattas så när det kommer från Sverigedemokraterna, säger Tomas Magnusson som leder verksamheten för återvandring i Göteborg. – Det beror väl på vilket grundlägande syfte som finns med organisationen som arbetar med detta. Vi har ju det rakt motsatta syftet som Sverigedemokraterna. Vi vill stödja och samarbeta med individer från andra länder, inte slänga ut demfrån Sverige. Men ni stödjer dem ändå i att flytta till hemlandet? – Ja, när det är en uttrycklig vilja från individen, inte annars, säger Tomas Magnusson, projektledare för Göteborgsinitiativet.
Åsa Törnqvist (P1-Morgon) och Alberico Lecchini (SR International)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".