Rekordmånga deklarerar på nätet

I dag, måndag 5 maj, är det sista dagen att lämna in den allmänna självdeklarationen. Numera är det många svenskar som kan göra det via internet eller telefon och i år är det rekordmånga som har uttnyttjat den möjligheten.
Den digitala assistenten, eller webbroboten Erik, kan svara på frågor om privatpersoners deklarationer, och klarar att svara på 1 000 frågor samtidigt, om skatteuträkningar, blanketter och broschyrer och avdrag, än så länge enbart skriftlig visserligen. Förra året när det var nytt att deklarera via nätet eller telefon, var det 415 000 som gjorde det. I år är den siffran redan slagen, så det blir nytt rekord kan man säga, fast det finns lite tid kvar. Dessutom är det så att gamla vanor lever kvar även i den digitala åldern, för många väljer att göra det den sista dagen i alla fall. Årets allmänna deklaration är ett under av lättbegriplighet och det mesta om våra inkomster och avdrag är känt av myndigheterna. Men då har dom också haft 100 år på sig att utveckla metoden. På den första blanketten fanns ingen ruta för avdrag, medan 1950 års blankett var full av avdrag, bland annat fanns rutan att kryssa i om man hade eller inte hade haft tillgång till hushållsföreståndarinna.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".