Foto: Scanpix.

S vill slopa skatt för hyresfastigheter

Sänk fastighetsskatten på hyreshus, för att på lång sikt ta bort den helt och hållet. Det är ett av förslagen som en arbetsgrupp inom socialdemokraterna nu förelår. Arbetsgruppen har haft som uppgift att förnya partiets bostadspolitik och riksdagsledamoten Carina Moberg, har varit gruppens ordförande.

Fastighetsavgiften för hyresfastigheter kallades tidigare för fastighetsskatt. Nu vill den socialdemokratiska arbetsgruppen att den kostnaden ska minska för fastighetsägaren.

– Det skulle innebära att det blir minskningar på utgiftssidan, helt enkelt, för fastighetsägaren som ju då skulle innebära att hyrorna i bästa fall sänks eller hålls på en rimlig nivå. För idag är det ju oerhört dyrt att hyra en nyproducerad lägenhet av en rad olika skäl, säger Carina Moberg som är riksdagsledamot och har varit ordförande i socialdemokraternas arbetsgrupp.

– Det måste ju vara rimliga boendekostnader för människor så att man har en möjlighet att efterfråga det man har behov av så att vi kan komma bort ifrån det som vi ser nu breder ut sig inte minst i storstadsområden, områden med stor efterfrågan, att människor bor allt trängre och allt dyrare.

Den absolut viktigaste frågan, enligt Carina Moberg, är att skapa flera attraktiva bostadsområden i Sverige. Då krävs, enligt arbetsgruppen, fler blandade bostadsområden. Segregeringen är för stor idag i Sverige.

För att få bukt med det problemet vill partiets arbetsgrupp bland annat att kommunerna i större utsträckning än idag ska kunna se till att det byggs till exempel hyresrätter om det är det som saknas i kommunen, eller villor i ett område där det idag bara finns hyresrätter.

– Så ska man kunna reglera det i något som heter detaljplan. Det kan man inte i Sverige idag, säger Carina Moberg.

Arbetsgruppen vill också skärpa lagstiftningen så att kommunerna blir bättre än idag på att se till att det finns bostäder för nytillkomna på bostadsmarknaden, som till exempel ungdomar och flyktingar, och Carina Moberg säger att den rapport som nu ska gå ut till rådslag i partiet innehåller ett stort mått av självkritik.

– Många utav de bostadsområden som byggdes under kort tid på 60-talet och 70-talet är idag inte tillräckligt bra livsmiljöer och lite av sovstäder och väldigt ensidigt sammansatta, säger Carina Moberg.

Problemen som ni beskriver är ju välkända och har funnits under många år. Ni har ju suttit vid makten under många år. Varför har ni inte genomfört detta tidigare?

– Det är hög tid att det socialdemokratiska partiet formulerar en modern och framsynt bostadspolitik. Jag vill gärna se framåt men jag kan vara självkritisk och säga att det här arbetet kanske borde ha satts igång för länge sedan.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista