Världsbanken ökar bistånd till fattiga

Världsbanken engagerar sig nu allt mer i kampen mot ökad svält genom de höga livsmedelspriserna. Banaken SEB:s före detta vd, Lars Thunell, som numera är chef för Världsbankens organ för den privata sektorn, IFC, International Finance Corporation säger att Världsbanken nu ökar sitt bistånd till fattiga länder.

– Inom Världsbanken så har man först fokuserat på att hjälpa regeringarna i fattiga länder med ett särskilt program för budgetstöd, säger Lars Thunell.

– Jag kom just från Kyrgistan och där har man fått hjälp med budgetstöd så att man kan höja pensionera för pensionärerna för de är ofta de som drabbas väldigt hårt, för när lönerna inte går upp så ökar inte pensionerna. Nu kunde man göra det för att kompensera lite grand så att de skulle ha någonting att äta till vintern.

Förutom humanitärt bistånd ökar nu inte bara Världsbanken utan även FN och FAO, FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation sitt bistånd till jordbruket i världens fattiga länder. De sätter också hård press på världens rika länder för att få dem att också öka sitt bistånd.

Enligt Världsbankens mätningar ökade livsmedelspriserna med 140 procent från 2002 till 2008. Nu behövs akut nödhjälp men också direkt bistånd till fattiga jordbrukare.

– Men det har också gjorts specialarrangemang med många banker, att de får extra pengar utav oss så att de i sin tur kan låna ut till sina kunder som behöver mer arbetande kapital, säger Lars Thunell.

– Det är faktiskt så tragiskt att många små jordbrukare, farmers, de har inte haft råd att utnyttja all den mark de har ens, genom att i år så kostar utsädet, furtilizers, dubbelt så mycket kanske som förra året. Där gäller det då att de får lån utav mikrofinansföretag eller banker så att de kan göra det.

Världsbanken riktar också hård kritik mot de rika länder som infört exportrestriktioner på spannmål för att skydda sin egen marknad mot de höga livsmedelspriserna.

– Man måste hjälpa till. När människor svälter så måste ju alla hjälpa till och att då, som sagt, förvärra situationen. Dessutom så behöver de ju inte alltid den här maten utan den kanske då bara förstörs och det är ju en dålig affär ur deras perspektiv dessutom så att den typen av argument får man ju ta till också, de rent ekonomiska, säger Lars Thunell.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista