Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre räntor för lån i euro hos svenska banker

Många ställer sig frågan vad som händer med bostadsräntorna om Sverige ansluter sig till EMU och bankerna lånar ut euro och räntan styrs av den europeiska centralbanken. Redan i dag går det att få ett lån i euro hos svenska banker, och räntan för lån i euro är lägre.
Jag har hamnat hos Camilla Sahibzada på Spintab, Föreningssparbankens bolåneinstitut, och jag ska försöka få ett bostadslån här. – I dag är räntan i euro 4,05 procent, säger hon. Vad får jag för ränta om jag lånar i kronor? – Motsvarande ränta för tremånaders är för privatkunder i bostadslån 5,15 procent. Vad blir det för skillnad om jag ska låna 1 miljon kronor för att köpa en bostadsrätt? – Skillnaden per år är cirka 11 000 kronor. Men här är det viktigt att komma ihåg att man har en eventuell valutarisk beroende på i vilken valuta man har intäkterna. Ett lån på 1 miljon kronor är inte ovanligt vid köp av en bostadsrätt eller ett hus i en större svensk stad. Omräknat i kronor så är det alltså 11 000 kronor billigre per år att låna samma summa i euro mot att låna i kronor. Skillnaden beror på att den svenska räntan styrs av den svenska riksbankens styrränta medan eurolånet styrs av den europeiska centralbankens styrränta som är lägre än den svenska. Men bankerna rekommenderar inte att man tar eurolån i Sverige i dag, inte så länge man får sin lön i kronor. För ändras växelkursen och det går åt fler kronor per euro så blir lånet dyrare att betala. Det rekommenderas bara till dem som redan i dag får sin lön utbetald i euro och för dem är det här förstås ett sätt att spara ganska mycket pengar. Hur en ränteanpassning i Sverige ska gå till om vi går med i emu är oklart än så länge Men de finns de som har prövat. I Finland har ett bostadslån i dag en ränta på knappt fyra procent och i samband med att finska mark byttes mot euro så blev de de finska räntorna billigare berättar Max Wahlman på Nordea i Helsingfors: – Ja, med den här anpassningen fick vi uppskattningsvis ungefär en räntenivå som är 1 procent lägre så nu betalar man ofta under 4 procents ränta på ett bostadslån, säger Max Wahlman på Nordea i Helsingfors.
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".