130 villor i Malmberget ska rivas när gruvan växer

I vår har 130 privata villaägare i Malmberget i Norrbotten fått veta att deras hus kommer att lösas in och rivas med början om fyra, fem år. Anledningen är att LKAB:s gruva ska växa, för att rädda produktionen av järnmalm i flera decennier framåt.
– Jag trivs så bra här och jag vill inte flytta här ifrån. En dag blir jag kanske tvungen. Har ni funderat vart ni skulle kunna tänka er att ta vägen? – Inte jag. Jag vill inte tänka på att ta vägen någonstans och därför har jag inte gjort det. Vi får se, säger Kent och Marie Duvmo som bor i en av de villor som måste jämnas med marken. LKAB har brutit järnmalm i Malmberget sen 1888. Den stora malmkroppen under Trädgårdsvägen, där familjen Duvmo bor och under deras grannar på Floravägen, Bersåvägen, den malmkroppen har man känt till länge, men först nu är det möjligt och lönsamt att bryta så långt ner under jord, tusen meter och mer. Ovanpå gruvan blir rasrisken för stor. Alla undersökningar och tillstånd är inte klara, men från och med 2007-2008 kommer gruvbrytningen att vara under de här privata villorna, säger produktionsdirektör Leif Rönnbäck. – Alla försvinner inte på en gång, vi flyttar staketet allt eftersom brytningen går djupare. Men på sikt kommer de flesta att försvinna. Den uppgift vi har är att den här verksamheten kan bedrivas på lång sikt så vi uppehåller sysselsättning och tjänar pengar ocxh utnyttjar den naturresurs som finns här. Det betyder att samhället måste rivas. Sedan 70-talet delas samhället Malmberget av ett kilometerstort stängslat Ingenmansland, där rasrisken är för stor. Där inne är den över 200 meter djupa Gropen, och där var centrum till för 30 år sen. Kyrkan flyttades, LKAB byggde nytt badhus utanför, men Centralskolan sprängdes i luften. Folk här är luttrade ” ingen i Malmberget tror på att säga emot LKAB. – Vi ser det som ett glädjeämne, det är positivt att gruvan går bra. Självklart kan vi inte gå in och försöka bromsa eller gå ivägen för gruvan, vi måste ha gruvan. Vi har det nog besvärligt. Det är bara att låta gruvan ha sin gång. Det blir så, säger kommunalrådet i Gällivare kommun, socialdemokraten Tommy Nyström. – Ja gruvan byggde upp det här samhället, nu tar den tillbaka det, helt enkelt. Det är nog så. Man är väldigt kluven, man vet att den måste finnas. Samtidigt känns det inte bra att den förstör det man har, säger Marie Duvmo, villaägare i Malmberget
Pia Sjögren, Malmberget
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".