1 av 3
Den Stridsbåt 90 som den värnpliktige tjänstgjorde på. <br>Foto: Kapten John Hall/Scanpix.
2 av 3
Klicka för grafik
3 av 3
Klas Eksell och Anders Emanuelsson informerar.

Spelad order bakom värnpliktigs död

Uppdaterad 17:05
Enligt försvarets utredning kring olyckan då en värnpliktig omkom under övning vid Utö så var det två misstag som låg bakom olyckan. Den grupp som avlossade skotten sköt delvis i en annan riktning än de skulle, samtidigt som chefen på stridsbåten fått en så kallad spelad order, en order han inte skulle ha följt.

– Då gör båtchefen på det sättet att han går en bit mot den här platsen, stannar till ett kort ögonblick och frågar igen om han ska gå till denna plats och plutonchefen svarar ja, säger Klas Eksell, chef för försvarets utredningskommission.

Hur kan man ge en sådan spelad order utan att ha berättat för båtchefen att det ska ingå spelade order och inne i ett område där det finns risk för att bli träffad?

– Det är något som vi måste titta noga på i fortsättningen av utredningen. Vi vet vad som hänt men exakt varför det hänt måste vi utreda vidare, för det hänger i hop med vilka rekommendationer vi ska ge Försvarsmakten.

Enligt försvarets utredning var befälen som gav båtchefen ordern helt säkra på att han inte skulle flytta båten in i riskområdet, eftersom en tidigare order var att den gränsen inte fick passeras.

I stället var den nya ordern en så kallad spelad order, på hur man skulle ha agerat som om det varit ett skarpt läge.

Utredningen visar också att skotten från land avlossades delvis i en annan riktning än de skulle. Eftersom stridsbåten låg i riskområdet träffades en värnpliktig i magen och dog.

– Grunden är att man inte ska ha spelade och riktiga order, utan man ska bara ha riktiga order. Det är väl det viktigaste av allt i det här, säger Anders Emanuelsson, säkerhetsinspektör i försvaret.

Hur är det möjligt att man ger en sådan här spelad order utan att man informerat de som tar emot order om att det finns spelade order?

– Jag tycker att det är märkligt att inte båtchefen visste om att det skulle vara en spelad order med i detta.

Kommer ni att göra något omedelbart med anledning av detta?

– Jag ska på måndag sätta mig ner med mitt gäng och titta på om vi ska göra något. Det är två frågor, den ena är det här med spelade och verkliga order och den andra är efterlevnad av regler om att hålla sig inom skjutgränser, säger Anders Emanuelsson.

Hela försvarets utredning av olyckan ska vara klar i oktober och i den del som blev känd på fredagen sägs inget om skuldfrågan. Parallellt pågår också en polisutredning av händelsen.

Värnpliktsrådet har varit mycket kritiskt till hur övningen sköttes och så här säger en av de värnpliktiga som var på amfibieregementet i Berga under olyckan.

– Någonstans är det ju ledningen man måste beskylla för det här. Det känns svårt att säga det, men det är de som påverkar resultatet i övningen och någonstans har det skett ett misstag.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista