Ekots rundringning visar att en del familjer tänker använda pengarna till en barnflicka. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Svalt intresse för vårdnadsbidraget

Den 1 juli infördes vårdnadsbidraget i 15 av landets kommuner. Hittills är det drygt 420 personer som har beviljats bidraget. Vårdnadsbidraget har varit en hjärtefråga för kristdemokraterna. Lennart Sjögren, kristdemokraternas partisekreterare är inte orolig över att inte fler föräldrar hittills har visat intresse för bidraget.

– Jag tycker att det är helt väntat att det tar lite tid för familjer att fatta beslut. Det är mitt under sommaren när många redan är hemma mycket med sina barn. Det tar alltid lite tid för nya reformer att tränga ut till alla som har rätt att få del av den här nya möjligheten, säger Lennart Sjögren.

Ett hundratal kommuner har beslutat att införa vårdnadsbidraget senare och i ännu fler kommuner diskuteras det fortfarande. Ekot har den här veckan ringt till de 15 kommuner som införde bidraget den 1 juli i år.

I Stockholm har drygt 200 familjer beviljats vårdnadsbidrag. Övriga beviljade finns fördelade i mindre kommuner och i någon medelstor med högst ett 20-tal barn vardera. Vårdnadsbidraget är skattefritt och uppgår som mest till 3 000 kronor per barn och månad. Barnen ska vara mellan 1 och 3 år gamla.

I Eva Arvidssons familj har det aldrig varit aktuellt med vårdnadsbidrag.

– Nej, det jag faktiskt inte övervägt. Anledningen är att det är för lite pengar att leva på. En barnfamilj klarar sig inte på 3 000 kronor i månaden, säger Eva Arvidsson.

Men kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren, säger att syftet med vårdnadsbidraget aldrig har varit att ersätta föräldrarna för att vara hemma en längre tid med sina barn. Utan att möjliggöra för familjer att vara hemma några ytterligare timmar med sina barn varje dag.

Flera kommuner som Ekot talat med säger att en del föräldrar planerar att utnyttja vårdnadsbidraget på så sätt att de själva fortsätter att jobba, för att i stället låta en barnflicka eller en släkting ta hand om barnet, vilket är tillåtet.

Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren säger att detta är en valfrihetsreform.

– Beslutet om hur man ska ha sin barnomsorg anordnad fattas vid köksbordet och det är inte vi politiker som bestämmer hur barnomsorgen ska vara utformad, säger Lennart Sjögren.

Men var det så ni hade tänkt, att föräldrar skulle fortsätta jobba precis som vanligt, också går man ihop några familjer och använder vårdnadsbidraget till att anställa en barnflicka?

– Det jag vet och jag känner till är det föräldrarna själva som vill vara hemma mera med sina barn och det kan finnas varianter men det tillhör undantagsfallen, säger Lennart Sjögren.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista