Regeringen överlägger om budgeten på Harpsund. <br>Foto: Erik Abel/Scanpix.

Regeringen satsar på sysselsättningen

Nedgången i den svenska ekonomin gör att regeringen satsar drygt 30 miljarder kronor nästa år för att stimulera bland annat sysselsättningen.

Det säger finansminister Anders Borg i dag, fredag, i samband med de pågående budgetförhandlingarna på Harpsund.

– Vi gör bedömningen att vi nu kan lägga ett reformpaket som för 2009 uppgår till drygt 30 miljarder och stiger ytterligare något åren därpå. Det är ett omfattande paket vi kan lägga och dessutom har vi säkrat en finansiering för ett brett företagsskattepaket. Jag tror att vi kan bidra till att dämpa nedgången och ställa Sverige i god ordning för att vi ska ha en uppgång på sysselsättningen framöver, säger Anders Borg.

Regeringen kommer i budgeten som kommer om en månad alltså att föreslå satsningar på drygt 30 miljarder kronor. Ytterligare 5 miljarder kommer att kunna satsas 2010. Exakt vilka satsningarna det blir är inte klart.

Men utlovat är bland annat sänkta skatter för de som arbetar, ett företagsskattepaket, satsningar på de sämst ställda pensionärerna, och satsningar på vägar och järnvägar.

Regeringen sänker sin prognos för tillväxt. Bruttonationalprodukten kommer bara att öka med 1,5 procent i år och 1,3 nästa år. Samtidigt stiger arbetslösheten och hamnar på 6 procent i år och 6,4 procent nästa år.

I budgetförhandlingarna kräver centerpartiet sänkta arbetsgivaravgifter.

– Vi ska sänka företagsskatten och det måste både handla om att det i bred mening ska bli lägre kostnader för att anställa men också att vi gör åtgärder som gör att fler vill investera och ha produktion i Sverige, säger Anders Borg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista