Gruvdrift stoppar K-märkning

När LKAB-s gruva i Malmberget i Norrbotten utvidgas de närmsta tio åren kommer flera gamla stora trähus från 1900-talets början att rivas. Länsantikvarien skulle vilja K-märka husen, men det går inte.
I ett gult, stort träslott med mycket snickarglädje och flera lägenheter bor tre generationer Koppari. Mats Kopparis säger att hans båda barn, 6 och 7 år gamla, vill bo kvar. – Man vill ju inte flytta härifrån, man tänker att de ska ju inte behöva uppleva att de ska riva så mycket i Malmberget som man själv har varit med om, men det kom man ju på för ett tag sen att de slapp de ju inte, säger Mats Kopparis. – Det hjälper inte att protestera heller. Om de måste bryta malm så måste de ju, säger farmor Eila Koppari. Farfar Jack säger ”bara man inte hamnar i en betonglåda”, alltså ett nybyggt hus, sen. När deras barn, Mats, var barn revs centrala Malmberget, där är nu ett inhägnat Ingenmansland, som kommer att bli dubbelt så stort när järnmalmsgruvan ska växa söderut och nedåt under jord. 130 privata villor ska jämnas med marken och ett 50-tal mycket äldre hus på Bolagsområdet, som LKAB äger. Här är som att resa i tid och rum. Till träslott som alltmer liknar kråkslott med stora träverandor, torn och stilren snickarglädje där cheferna bodde. Nedanför de timrade, omtyckta hyreshus där gruvarbetarna bodde. Länsstyrelsen i Norrbotten hade velat skydda några av husen enligt kulturminneslagen, eftersom de är synnerligen märkliga. Länsantikvarie Lena Lagerstam är på det stora hela lite bedrövad. – Då man börjar tala om rivning av stora delar av området känns det oroande därför att det är ju ett riksintresse för kulturmiljövården. Industrialiseringen av Norrbotten har ju varit väldigt viktig för industrialiseringen av Sverige, så det här tillhör ju ett av Sveriges viktigaste industriminnen. Men det blir inga K-märkta kåkar här på höjden. LKAB äger marken, och för den delen husen, och har sen länge papper på att gruvbrytningen går före allt här. – Det är ju en väldig tur att den här marken är avsatt för gruvdrift, för skulle det vara så att det här huset skulle bevaras då hade vi stoppat brytningen på den malmkropp som ligger här under. Det hade tagit bort en stor del av malmreserven och försvårat vår möjlighet att bedriva en lönsam verksamhet. När gruvan är slut då flyttar folket därifrån och då faller hela det här bostadsområdet som då är värt att bevara. När ingen bor där så blir det inte kultur där, säger produktionsdirektör Leif Rönnbäck.
Pia Sjögren, Malmberget
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".