Oppositionsledaren i Israel avgår överraskande

I Israel har oppositionsledaren Amram Mitzna plötsligt tillkännagivit sin avgång. Mitzna förlorade valet i januari till premiärminister Sharon. Han ledde Arbetarepartiet under bara nio månader och hans avgång signalerar att Israel nu saknar ett trovärdigt fredsalternativ till vänster, rapporterar SR:s korrespondent.
Till slut blev trycket på Amram Mitzna för starkt. Han skyllde inte på det dåliga valresultatet eller på en misslyckad politik. Istället anklagade han sina partikollegor för att ha förstört hans möjligheter att leda Arbetarpartiet och med intriger stuckit kniven i ryggen på honom. Misslyckad strategi Den före detta borgmästaren i staden Haifa, den viktiga hamnstaden i norra Israel, valdes till ledare för Arbetarpartiet därför att han ville återge partiet sin själ, förlorad under året som regeringsparti i koalition med den israeliska högern. Hans strategi misslyckades. Det stod klart redan dagen efter valet, då det före detta statsbärande partiet halverades från en redan svag position i Knesset, det israeliska parlamentet. Planerar starta nytt parti Nu lämnar han partiet men redan har rykten kommit igång om att han planerar att starta ett nytt, socialdemokratiskt parti, och genom det fortsätta att arbeta för fred. Amram Mitznas avgång är det senaste och tydligaste tecknet på att den israeliska vänstern nu är ytterligt marginaliserad och splittrad i en allt större grupp av småpartier, som inte kan erbjuda något verkligt alternativ till Ariel Sharons Likud eller partierna på den yttersta högerkanten. Sharon kan åter bli vinnare De israeliska väljarna ser inte fredslägret som en verkningsfull kraft efter över två och ett halvt år av palestinskt uppror och med upprepade självmordsattacker mot israeliska civila. Den stora vinnaren kan återigen bli Sharon, som nu kanske kan locka in resterna av Arbetarpartiet i regeringsfållan igen. Amram Mitznas tongivande motståndare i partiet - bland dom den förre försvarsministern Benyamin Ben-Eliezer - är för att åter gå i koalition och i bakgrunden skymtar som alltid Shimon Peres, som trots sina nära åttio år inte ger upp. Skulle Arbetarpartiet gå in i regeringen kan Ariel Sharon få det utökade handlingsutrymme som han behöver inför möjligheten till en återupptagen fredsprocess med palestinierna.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".