Förhandlingar med kidnappare i Sahara

För första gången bekräftar nu algeriska myndigheter att samtal pågår med de kidnappare som sedan två månader håller 31 europeiska turister i Saharaöknen som gisslan, varav en är svensk. Tio av de kidnappade är österrikare och i österrikiska media pekas också ut vilka kidnapparna är, rapporterar SR:s korrespondent i Wien.
De algeriska myndigheterna vill inte uppge vilka kidnapparna är men österrikiska media har informationer om att kidnapparna hör till rörelsen GSPC som står för Salafistiska Gruppen för predikan och våld. Enligt media här rör det sig om ''en radikal islamistgrupp'' bestående av ''fundamentalistiska fanatiker''. Samarbetar med al-Qaida Gruppen är känd av internationella terroristexperter som professor Magnus Ranstorp som pekat på gruppens nära samarbete med al-Qaida. Men även om de algeriska myndigheterna inte vill offentliggöra vilka samtalen förs med är det ett framsteg, som de kidnappades anhöriga här i Österrike glädjer sig åt, att kontakter pågår om ett frisläppande. Det finns ännu inget svar från de algeriska myndigheterna efter helgens erbjudande från Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder att skicka en tysk elitstyrka specialiserad på gisslanfritagningar. Svårt uppfylla kidnapparnas krav Femton av de trettioen i gisslan är tyskar och det som försvårar hela affären är att kidnapparna inte bara kräver en större penningsumma utan också att fyra algeriska terrorister i tyska fängelser ska friges vilket Tyskland aldrig kan gå med på. Några som också hoppas på en snabb lösning av det långa gisslandramat är Algeriets 300 ökenguider som nu samtliga går arbetslösa och som hjälper de femtusen militärerna att hitta gisslan.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".