Populärt land

Riksdagen reser gärna till Australien

Riksdagsledamöternas utskottsresor går ofta till Australien och Nya Zeeland. Under loppet av ett år åker fyra av de 16 utskotten till Australien, trots att långväga flygresor spyr ut stora mängder koldioxid som bidrar den globala uppvärmningen.

Delar av socialförsäkringsutskottet reser denna helg till Australien för att studera landets socialförsäkringssystem.

– I Australien så genomförde man för tio år sedan en väldigt omfattande reformering av sina socialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkring. Nu så här tio år senare så är vi intresserade av att titta på hur man har gjort, vilka erfarenheter man har av det, säger Gunnar Axén som är moderat och ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Också civilutskottet och justitieutskottet ska åka till Australien. Socialutskottet besökte Australien och Nya Zeeland i början av året, en resa på 4 000 mil som ger motsvarar fem ton koldioxid i utsläpp per person.

Australien har varit ett populärt resmål för utskotten under flera år. Under den förra mandatperioden försökte den dåvarande talmannen socialdemokraten Björn von Sydow förmå utskotten att hitta andra länder att besöka. Björn von Sydow anser att det är mer angeläget att ha täta kontakter med andra engelskspråkiga länder än Australien och Nya Zeeland.

Men några miljömässiga aspekter anser ändå inte Björn von Sydow att man ska lägga på utskottsresorna.

– Viktigare är kanske med samma programinriktning, med möjligheten att prata engelska, att söka sig till USA och till Kanada och Storbritannien naturligtvis, därför de har så stort inflytande över de europeiska förloppen, säger Björn von Sydow.

Från och med i år är det meningen att både riksdagen och regeringskansliet ska börja klimatkompensera för sina resor. Alltså köpa utsläppsrätter som motsvarar de utsläpp av koldioxid som resorna medför.

Men det finns ännu bättre alternativ än att klimatkompensera, säger Gunvor G Ericsson, miljöpartiets ledamot i socialförsäkringsutskottet. Det är att helt avstå från att åka. Själv kommer hon inte att följa med till Australien. Hur förändringen av socialförsäkringssystemet i Australien ser ut har Gunvor G Ericsson hittat på närmare håll.

– Jag har ju tagit del utav det som gjordes utav riksdagens egen utredningstjänst som faktiskt har haft ett nära samarbete med Australien och tagit fram en rapport om Australien. Det har räckt för mig, säger Gunvor G Ericsson.

Även om Gunvor G Ericsson inte nu följer med till Australien, åkte hon ändå på utskottets resa i våras till Japan.

– Jag ville se ett land som är väldigt annorlunda i sin uppbyggnad än vad Sverige är, samtidigt som det också är ett västland, har vi någonting att lära av det landet.

Skulle du inte kunna ta reda på det hemmavid här, det finns ju internet?

– Det är klart att det finns internet men de möten som jag gjorde hade jag nog inte kunnat få till via internet, säger Gunvor G Ericsson.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista