Miljoner behöver nödhjälp i Zimbabwe

I Zimbabwe diskuterar man nu på politisk nivå om det är möjligt för president Mugabe att dela makt med oppositionsledaren Tsvangirai. Men samtidigt förvärras levnadsvillkoren för folket i landet. Fem miljoner människor är i behov av nödhjälp men en stor del av den hjälpen har stoppats.

Nu i veckan har landets läkare gått ut i strejk i protest mot bland annat låga löner, berättar Tabani Moyo, informatör på den regeringskritiska organisationen Crisis in Zimbabwe Coalition för Ekot.

– Om du går till något av de största sjukhusen i Harare så märker du snart att de är som spökstäder. Folk som har allvarliga skador får åka hem igen, för där finns ingen hjälp att få.

Tabani Moyo är informatör på Crisis in Zimbabwe Coalition, en regeringskritisk organisation som jobbar med demokratifrågor och till exempel hungerkampanjer.

Läkare på de statliga sjukhusen tjänar motsvarande 60 kronor i månaden och de kräver 300 till 600 kronor. De behöver skyddshandskar, smärtstillande medel och bandage för att lägga om skador.

Strejker är inte ovanliga i Zimbabwe och även lärarnas fackförbund hotar med en ny strejk. Den främsta anledningen är att hyperinflationen på 11 miljoner procent ständigt äter upp lönerna.

Medan man på politisk nivå diskuterar hur och om det är möjligt för president Mugabe att dela makt med oppositionsledaren Tsvangirai så pågår en hungerkatastrof i det tysta som bara förvärras.

– Årets skördar har varit de sämsta på länge och fem miljoner människor, ungefär halva befolkningen i Zimbabwe, väntas behöva nödhjälp, säger Tabani Moyo.

Den mat som regeringspartiet delar ut är inte tillräcklig och trots att man har lovat att lyfta det förbud som infördes tidigare i år, som förhindrar internationella frivilligorganisationer att dela ut mat, så gäller förbudet i praktiken fortfarande.

– Den här regeringen har aldrig hållit sina löften, säger Tabani Moyo på Crisis in Zimbabwe Coalition.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista