Kommunal:”Dags för förhandlingar”

Kommunalarbetarkonflikten går in på sin tredje vecka. Kommunals ordförande Ylva Thörn säger att det är dags för förhandlingar. Men på arbetsgivarsidan räknar man inte med några medlingsförhandlingar till helgen, säger direktör Markus Gustafsson på Kommunförbundet.
– Nu är det ju så att både Landsting- och Kommunförbundet har sina kongresser den här veckan, och jag förutsätter att man på kongresserna diskuterar den här frågan. – Jag har tillit till att man också inser det allvar som vi menar med våra krav, och att vi ska hitta lösningar. Då tycker jag att det är dags att vi börjar, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn. Vare sig Kommunalarbetareförbundet eller arbetsgivarna i Kommun och Landstingsförbunden har haft några kontakter med medlarna sedan konflikten bröt ut för två veckor sedan. Och medlarna säger till Ekot att förutsättningarna för nya förhandlingar saknas i nuläget. Men på arbetsgivarsidan räknar man inte med några medlingsförhandlingar till helgen, säger direktör Markus Gustafsson på Kommunförbundet. – Jag räknar nog inte med det, men det är upp till medlarna att fundera på den frågan, säger Markus Gustafsson. Ni tänker inte närma er medlarna på något sätt? – Vi skulle gärna göra det, men det känns lite svårt. Jag upplever att avståndet mellan oss och Kommunal är lite stort, svarar han. Medlarna kan förstås själva ta initiativ till en ny förhandlingsrunda, men bedömer att förutsättningar för det saknas i nuläget. Vad som ska leda fram till ett nytt möte mellan parterna är svårt att se. Arbetsgivarna hävdar att trycket inte ökar med tiden och med att fler kommuner och landsting tas ut i strejk. Och rent faktiskt sparar arbetsgivarna pengar på strejkerna. Medan de kostar för facket som hävdar att det är allmänhetens stöd som kommer att leda till seger.
Pia Lille och Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".