Reportrar utan gränser protesterar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

"OS katastrof för yttrandefriheten i Kina"

De olympiska spelen har varit en katastrof för yttrandefriheten i Kina. Det säger organisationen Reportrar utan gränser, som inför OS-avslutningen på söndag presenterar en sammanställning i ärendet.

Åtminstone 22 utländska journalister har blivit gripna eller attackerade, åtminstone 50 människorättsaktivister i Peking har satts i husarrest eller tvingats lämna den kinesiska huvudstaden under OS och åtminstone 15 kinesiska medborgare har gripits för att de ansökt om tillstånd för att demonstrera.

Många journalister har också haft svårt att rapportera från Kina utanför de olympiska arenorna. Till exempel har det varit svårt att komma in i Tibet.

Det är några av de punkter i Reportrar utan gränsers mångordiga rapport som kritiserar både de kinesiska myndigheterna och den internationella olympiska kommittén IOK, för hur de har agerat inför och under OS.

– Som vi fruktade har OS i Peking något befrämjat gripanden, censur och övervakning, säger Reportrar utan gränsers ordförande fransmannen Robert Ménard.

OS har verkligen inneburit en konfrontation mellan de kinesiska myndigheternas uppfattning om vad pressen ska rapportera om och den pressfrihet som finns i västerlandet.

De stora presskonferenserna där IOK och de kinesiska arrangörerna mött världspressen har ibland tagit sig smått komiska former.

Det har blivit fullt av munhuggning och sarkasmerna har haglat när västerländska journalister envisats med att fråga om demonstrationer, yttrandefrihet och gripanden, medan de kinesiska arrangörerna och IOK i stället velat tala om något annat.

Reportrar utan gränser menar att IOK i framtiden måste ställa högre krav på att det råder yttrandefrihet i de länder som får lova att arrangera OS och skriver att man kommer att hålla ett vakande öga över inte minst vinterolympiaden 2014 i som ska genomföras i staden Sochi i Ryssland.

Pontus Mattsson, Peking
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista