Nytt skattebråk inom EU

Ett nytt skattebråk är under uppsegling i europeiska unionen. Ett nytt, tungt förslag är på väg, ett förslag som innebär att medlemländer ska kunna bli av med sitt veto när unionen beslutar om skatter. Och det här är ett känsligt ämne - inte minst för Sverige.
Det är i framtidskonventet som dess tunge ordföranden Valery Giscard d'Estaing börjat driva linjen att möjligheten för ett land att stoppa skattebeslut med veto bör tas bort. Bakgrunden är att många tycker att konkurrensen med låga företagsskatter håller på att drivas för långt. Först gick britterna ut hårt och sänkte sina skatter rejält, vilket lockade företag från andra medlemsländer. Och därefter kom irländarna, som gick betydligt längre. På Irland är företagsskatten bara ungefär 12,5 procent. Vissa tycker att det är osunt att regeringar på det här sättet försöker att konkurrera med låga skatter. Det är bakgrunden till att Valery Giscard d'Estaing driver frågan, och han gör det bland annat med stöd av Frankrike och Tyskland. Och det sker i det så kallade framtidskonventet, som håller på att ta fram nya regler för morgondagens EU. Men det finns också många motståndare, och en av dem är Sverige. Finansminister Bosse Ringholm och statsminister Göran Persson är båda mycket kritiska till att ta bort vetomöjligheten på skatteområdet, och flera andra länder är inne på samma linje, så en hård strid är säkert att vänta. Det är en trend, inte bara i Europa, att företagsskatter sänks, det visar en färsk rapport från revisionsfirman KPMG. Allt fler regeringar försöker att locka till sig företag genom låga bolagsskatter. Och, för att ändå få in pengar för offentliga utgifter, så höjs i stället skatten på privatpersoner, enligt KPMG.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".