Mikael Odenberg

"FRA:s verksamhet missuppfattad"

Socialdemokraten Thomas Bodström och andra kritiker av FRA-lagen har missuppfattat vad FRA:s verksamhet går ut på. Det hävdar förre försvarsministern Mikael Odenberg i en debattartikel i Dagens Nyheter på lördagen.

FRA:s spioneri mot utlandet berör inte den personliga integriteten för svenska medborgare eftersom FRA inte ska bekämpa brott, utan samla på underrättelseinformation hävdar Mikael Odenberg.

– Främst för att man felaktigt har beskrivit detta som en massavlyssning av svenska folket när detta är en lagstiftning som överhuvudtaget inte riktar sig in mot in mot Sverige utan mot utlandet. Jag har i artikeln beskrivit det på ren svenska som spioneri mot utlandet. Det har ingenting med svenska medborgare att göra, säger Mikael Odenberg.

Mikael Odenberg var den försvarsminister som lade fram lagförslaget som ger FRA rätt att avlyssna kommunikation i kabel. Han säger i dag i Dagens Nyheter att FRA:s spionverksamhet är nödvändig för Sverige som ett militärt oberoende land.

Mikael Odenberg tycker att kritiken från socialdemokraterna är missvisande. Det var under Göran Perssons socialdemokratiska regering som underlaget till FRA-lagen arbetades fram.

Men enligt vad Göran Persson säger i dag gick det inte att lägga fram förslaget under ett valår 2006. Socialdemokraterna skulle ha återkommit med en FRA-lag om de hade vunnit valet, enligt Persson.

Odenberg säger att han informerade socialdemokraterna om att FRA-lagen skulle läggas fram och även många borgerliga politiker som i dag är kritiska var tidigare med på FRA-lagen säger Odenberg.

– Däremot ställer jag mig lite frågande till de riksdagsledamöter som var inblandade i beredningen inför det första riksdagsbeslutet 2007 som då lät sig övertygas om att detta var en korrekt och bra avvägning och som ett år senare ändrar sig när det inte har hänt någonting nytt i sakfrågan, säger Mikael Odenberg.

Borde socialdemokraterna ha varit med så att så att det hade blivit en blocköverskridande överenskommelse?

– Det hade varit mycket angeläget att ha socialdemokraterna med. Jag hade överläggningar redan våren 2006 när jag var gruppledare för moderaterna med dåvarande socialdemokratiska gruppledare i riksdagen om detta. Under min tid som försvarsminister gjorde jag allt för att bjuda in socialdemokraterna att delta, säger Mikael Odenberg.

Men de ville inte vara med?

– Nej, de ville inte vara med. Jag ska inte säga att jag inte delvis kan förstå att det är bekvämare att sitta på avstånd. Samtidigt vet jag att ledande socialdemokrater inser hur viktig försvarsunderrättelseverksamheten är, säger Mikael Odenberg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista