Irene Wennemo

A-kassan svårlöst fråga för LO och (s)

Hur a-kassan ska utformas i framtiden kommer att bli en konfliktfråga mellan facket och socialdemokraterna. Det tror Irene Wennemo, ny chef för arbetslivsenheten på LO, som var gäst i Ekots lördagsintervju i dag, lördag.

– Jag tror att vi kommer att ha en jättestor diskussion mellan facket och socialdemokratin om hur a-kassan ska se ut i framtiden. Då är det inte 90 procent som kommer att vara den stora stridsfrågan utan frågan kommer att vara, hur ska taket se ut, ska det finnas en bortre parantes eller inte och framförallt hur ska avgifterna se ut i a-kassan, säger Irene Wennemo.

Varför tror du att det kommer att bli en stor strid om det?

– De signaler som har skickats från socialdemokratin har varit att man vill diskutera det med oss. De tänker inte ta våra förslag rakt av, säger Irene Wennemo.

Ett av de få vallöften som socialdemokraterna ställt ut är att, som det heter, återställa a-kassan. LO har krav om en mer generös a-kassa än socialdemokraterna nu tänkt sig och får man tro Irene Wennemo tänker LO ta strid.

En annan konfliktfråga blir energi- och klimatpolitiken, tror hon.

– Nu har vi en helt ny verklighet där det viktiga är att vi fasar ut koldioxiden och då blir det extremt komplicerat att samtidigt försöka ta bort kärnkraften. Då tar vi bort nästan alla ben vi står på i energipolitiken. Kvar finns då bara vattenkraften, säger Irene Wennemo.

Så du efterlyser en ny linje från socialdemokraterna i den här frågan?

– Det inser man också inom socialdemokratin, det här är en stor diskussionsfråga även där, man behöver ta itu med det här. Det är den riktigt knepiga frågan för klimatrådslaget under hösten, att hitta en position i den här frågan, säger Irene Wennemo.

– Jag tror att det är A och O när man ska diskutera det här med vänstern och miljöpartiet som har en annan hållning. Samtidigt är det allt fler som ser att ska man snabbt få ner koldioxidutsläppen så kan man inte fasa ut kärnkraften snabbt, säger Irene Wennemo.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Irene Wennemo, chef för arbetslivsenheten på LO och gäst i Ekots lördagsintervju. Intervjun i dess helhet sänds i repris 19.03 i P1 i dag, lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista