Kinesiska basketstjärnan Yao Ming och andra kinesiska atleter deltar i avslutningscermonin. Foto: Luca Bruno/Scanpix.
Kina

En världsmakt med mer än 50 OS-guld

Över 50 guldmedaljer för Kina, i ett OS som har handlat lika mycket om politik som om sport. Det gick så fort, sa en Pekingbo, och två veckors sportevenemang känns nästan som en snöplig avslutning på något som har präglat både propagandan här och den internationella diskussionen om Kina i sju år.

För Kina som nation har OS inneburit en revansch. Att man för första gången har lyckats bräcka USA i striden om guldmedaljerna är ett viktigt tecken för kineser på att Kina har återfått sin förlorade status som världsmakt.

En av de sista tävlingarna var herrarnas maratonlopp i morse, som började vid Himmelska fridens torg, och fortsatte längs paradgatan som länge var ökänd som platsen där demokratirörelsen krossades av militären för snart 20 år sedan.

De kinesiska ledarna hoppas att bilderna av löparna i sina färgglada dräkter som springer samma väg som demonstranterna gjorde då ska bidra till en ny positiv bild av Kina.

Men trots att inga större våldsamheter har förekommit i Peking under OS har polisen varit mycket bestämd mot demonstranter.

Internationella aktivister som till exempel demonstrerat för ett fritt Tibet får sitta i polishäkte tio dagar som straff, medan de kineser som gripits när de ansökt om att få protestera riskerar mycket värre straff. 

De två kvinnorna i övre 70-årsåldern som förlorade sitt hus och ville demonstrera mot att de lokala myndigheterna i Peking inte gett dem någon kompensation. De dömdes av polisen till ett års omskolning genom arbete, men sitter tillsvidare under bevakning hemma.

OS-perioden har fört med sig hård kontroll, liksom minskad tryckfrihet och religionsfrihet. Under OS-året har också etniska konflikter i Xinjiang och Tibet lett till de blodigaste attentaten och upploppen på mycket länge.

När fyrverkerierna har slocknat kommer den svikande konjunkturen och hotet om en ekonomisk tillbakagång att hamna i blickfånget igen, och efter alla guldmedaljer måste de kinesiska ledarna fortsätta att försöka leverera tillväxt och bättre levnadsvillkor.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista