Har anledning att se glada ut.

Oppositionen i ledning i ny Sifo-mätning

För andra Sifo-mätningen i rad har Sverigedemokraterna stöd av över fyra procent av väljarna och hamnar därmed ovanför spärren till riksdagen. Sverigedemokraterna ser ut att ha etablerat sig på en ny nivå.

Det säger chefen för Sifo:s opinionsundersökningar, Toivo Sjörén.

– Tittar man politiskt så kommer de den senaste mätningen både från moderater och socialdemokrater i lika stor del, säger Toivo Sjörén.

Kan man se om det är unga eller gamla personer?

– Partiet har blivit bredare under de sista mätningarna, först var det väldigt ungdomsinriktat men nu har det spridit sig i de flesta åldersgrupper. De är lite svagare i gruppen 65+ men det har blivit en spridning. Det är framförallt män fortfarande även om det har kommit lite fler kvinnor på senare tid, säger Toivo Sjörén.

Kan man se skillnader i landet?

– Ja, det kan man. Det är fortfarande södra Sverige, Skåne som är det starka, det svagaste är Stockholmsområdet, säger Toivo Sjörén.

Sifo har tillfrågat drygt 1 900 personer och mätningen publiceras i flera morgontidningar.

Oppositionen med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet leder fortfarande med 53,4 procents stöd mot de fyra borgerliga regeringspartierna som ligger på 40,7 procent.

För varje mätning som Sverigedemokraterna kommer över fyra procents stöd ser det ut som om de etablerar sig på en ny nivå, säger Toivo Sjörén.

Det är en psykologisk spärr att komma över och sympatisörer nås lättare genom att rösterna inte längre uppfattas som bortkastade. Å andra sidan framhåller Toivo Sjörén att väljarna är mycket rörliga och lätt kan gå till andra partier.

Dessutom kommer Sverigedemokraterna att granskas mycket hårdare nu när det kan finnas möjlighet att partiet kommer in i riksdagen.

Det finns dock fortfarande stor osäkerhet om hur stort stödet är. Felmarginalen är plus minus en procent för partier av Sverigedemokraternas storlek, säger Toivo Sjörén.

– Med de felmarginalerna så kan partiet ligga under fyra procent också, det ska ju sägas, och har man 4, 4 procent så kan man lika gärna ligga under fyra procent som över. I statistisk mening så är det inte säkert att man ligger över fyra procent men det är psykologiskt att ligga över fyra procent, säger Toivo Sjörén.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstople@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista