Afghanistan

Karzai på kollisionskurs med USA

Afghanistans president Hamid Karzai är på kollisionskurs med USA. Från afghansk sida hävdar man med bestämdhet att den amerikanska flygattacken i västra Afghanistan i fredags dödade över 90 civila.

Redan i fredags kväll kom uppgifterna om att drygt 70 civila dödades i samband med strider mellan talibaner och de Nato-ledda styrkorna. Detta förnekades dock från amerikansk sida och även till vis del från det afghanska försvarsdepartementet.

Men enligt landets president Hamid Karzai, som skickat en av sina ministrar till det drabbade området för att göra en undersökning, visar det sig nu att det till och med rör sig om fler dödade civila.

Ministern för de islamiska frågorna, Namatullah Shahrani, som besökt området säger att ”bombardemanget varit mycket omfattande, många hus har totalförstörts och fler än 90 icke stridande personer har dödats, de flesta av dem kvinnor och barn”.

Det är i så fall den värsta enskilda massakern på civila sedan kriget inleddes i Afghanistan 2001.

Undersökningen kommer att fortsätta och president Karazai har även sparkat två höga afghanska militära befälhavare ”för försumlighet och undanhållande av information”.

Vad de gjort är oklart men kan ha samband med att försvarsdepartementet i början vidhöll att nästan inga civila hade dödats. Den Nato-ledda flygattacken föranledes av ett talibanbakhåll mot de amerikanska och afghanska trupperna på marken. I samband med den talibanska beskjutningen tillkallades flygunderstöd.

Presidenten Karzai har under senare tid anklagat de Nato-ledda trupperna för att köra ett eget spel i Afghanistan utan att koordinera det hela med landets makthavare och varit kritisk till att det varit många civila som dödats just i samband med flygräder.

Karzai har också sagt att ”det är bättre att föra terroristkriget på den pakistanska sidan av gränsen, det är därifrån som talibanerna får sitt stöd”.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista