På söndagen firades 17-årsdagen av självständigheten i Ukrainas huvudstad, Kiev. Foto: Sergei Chuzavkov/Scanpix.
Ukraina

"Bara Nato kan garantera självständighet"

Ukrainas självständighet kan bara garanteras med ett snabbt Nato-medlemskap. Det sa Ukrainas president Viktor Jusjtjenko när landet på söndagen firade sin självständighet. En klar markering mot Ryssland, som i sin tur använder etniska ryssar på Krimhalvön för att pressa Ukraina.

Nya ryska flottfartyg seglar in i hamnen i Sevastopol på Krimhalvön mötta av allt större skaror entusiastiska etniska ryssar. Tusentals mötte upp på söndagen, fler än de ukrainska motdemonstranterna.

Nära 200 000 på Krimhalvön har nu fått ryska pass och den ukrainska halvön hotar att bli nästa konflikthärd.

Att ledningen i Kiev känner av det märktes under dagens firande av Ukrainas självständighet. Med blågula flaggor i centrum och en ovanligt påkostad militär uppvisning med stridsvagnar och stridsflyg i luften var president Viktor Jusjtjenko tydlig i sitt tal på Självständighetstorget.

Ukraina är inte delbart och ett snabbt medlemskap i Nato är den enda garanten för landets suveränitet. Något som är närmast otänkbart för Ryssland.

Grannlandet gratulerade visserligen via president Dmitrij Medvedev till självständigheten, men förmanade också Ukraina att inte spoliera ländernas historiska arv.

Ukraina ställde sig på Georgiens sida i konflikten om Sydossetien och ställde nya hårdare krav på den ryska flottan som har sin bas på Krimhalvön fram till 2017.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista