Myggbekämpning i nationalpark känslig fråga

För tredje året i rad kommer det snart att göras flygbesprutning mot mygg vid nedre Dalälven. I dag, måndag, lägger landshövding Mats Svegfors fram ett förslag om hur myggbekämpningen ska genomföras fram till 2008.
– Det är ett så pass stort ingrepp så vi anser att vi ska fortsätt at följa detta. Vi ska göra det under fem år och se att det inte finns några effekter som vi ännu inte har upptäckt, säger Mats Svegfors. Bekämpningen sker med hjälp av en bakterie, Bacillus Thuringiensis, som fästs på majskross, som sedan flygbesprutas över området. I de besprutningar, som gjorts hittills har man tagit död på 95 till 100 procent av mygglarverna. I år kommer 1300 hektar att besprutas om det blir mycket mygg. Men det som är verkligt kontroversiellt är om man framöver skulle tillmötesgå lokala önskemål om att spruta bort översvämningsmyggorna även inom Färnebofjärdens nationalpark och skyddade Natura 2000-områden. – Nu säger vi att staten tycker det är okej med fortsatt bekämpning, staten är med och finansierar. Skulle kommunen ta initiativ och gå in i naturskyddade områden då är det en komplicerad process och de får begära tillstånd till det. Och då kommer det att ta tid. Så mycket kan vi ju definitivt säga. I skötselplanen för Färnebofjärdens nationalpark är det förbjudet att använda bekämpningsmedel. Det gäller både kemisk och biologisk bekämpning, som är aktuell i det här fallet. Så här säger miljöminister Lena Sommestad om eventuell besprutning i naturskyddade områden: – Detta är ju mer problematiskt om vi går in i naturreservat eller nationalparken. Om det skulle komma sådana krav blir det en regeringsfråga som måste prövas enligt miljöbalken.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".